Ministerul de externe din Estonia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un elicopter rus a intrat fără perisiune în spaţiul aerian al Estoniei marţi seară, potrivit DPA.

Elicopter rusesc Mi-8Foto: Alexander Blinov / Alamy / Alamy / Profimedia

Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene.

Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest.

"Estonia consideră acesta un incident extrem de grav şi regretabil care este complet inacceptabil", a menţionat diplomaţia estoniană într-o declaraţie.

În timpul întâlnirii, Ministerul de Externe estonian a "condamnat ferm agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, am accentuat că Rusia trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor şi dreptul internaţional", adaugă declaraţia citată.

Nu este primul incident

Armata estoniană a precizat că aceasta a fost a treia încălcare a spaţiului aerian al Estoniei de către Rusia în acest an, după un total de cinci incidente în 2021.

Incidentul s-a produs în zona Koidula, din sud-estul Estoniei, la fel la precedentul caz de acest fel, înregistrat în iunie.

Elicopterul nu avea pornit sistemul de identificare electronică şi nu transmisese un plan de zbor.

Pilotul nu a păstrat contactul radio cu controlul traficului aerian în timpul incidentului, care a durat mai puţin de un minut, potrivit raportului armatei estoniene, notează Agerpres.