Exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea, în urma cărora a murit o persoană şi au fost răniţi alţi 14 oameni, potrivit celui mai recent bilanţ, au fost provocate de forţele speciale ucrainene, a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru The Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul din guvernul de la Kiev a vorbit sub protecţia anonimatului pentru The Washington Post pentru că nu are voie să vorbească public despre această problemă.

Sursa celui mai mare ziar american nu a precizat detalii despre modul în care trupele speciale din Ucraina au pus la cale atacul de marţi de la baza militară aeriană rusească din Peninsula Crimeea, ocupată de Putin din 2014.

Jurnaliştii americani notează că exploziile de la aerodromul din Novofedorivka, în vestul Crimeei, marchează o escaladare a războiului pe care Putin l-a pornit în urmă cu aproape jumătate de an, ceea ce evidenţiază o posibilă capacitate a forţelor lui Zelenski de a lovi la mai bine de 200 de km de graniţă.

Presa din SUA a relatat şi că în urma atacului au fost distruse avioane militare rusești din zonă, potrivit Reuters.

Avioane ruseşti, distruse în urma exploziilor

Forțele aeriene ucrainene au transmis miercuri că aproximativ 10 avioane rusești au fost distruse în Crimeea.

Yuriy Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că Rusia avea un avion Sukhoi Su-24, Sukhoi Su-30, Ilyushin Il-76 și alte avioane pe aerodromul Saky din Novofedorivka, Crimeea. Un depozit de muniție de aviație a fost lovit marți, a spus el.

O serie de explozii majore au avut loc pe aerodrom, rănind cel puțin 14 persoane și ucigând una.

Asta în timp ce Moscova a declarat că exploziile au fost detonări de muniție depozitată și nu un atac, iar Kievul nu și-a asumat oficial responsabilitatea pentru exploziile de la baza aeriană rusească.

Cu toate acestea, analiştii spun că exploziile au fost cel mai probabil cauzate de un atac ucrainean, notează Kyiv Independent.

Dar marți seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a concentrat discursul asupra Crimeei, promițând să recâștige teritoriul.

"Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea", a spus el, fără a menționa baza aeriană sau atacul.

Trupele speciale ucrainene infiltrează oameni pe teritoriile ocupate de ruşi

Forțele speciale ucrainene sunt angajate într-o campanie de infiltrare pe teritoriul controlat de Rusia și de coordonare cu localnicii simpatizanți din zonele ocupate pentru a efectua atacuri, potrivit The Washington Post.

Operaţiunile au fost făcute în special în sudul regiunii Herson, care este ocupată de ruşi, la nord de Crimeea.

În iunie, un oficial instalat de ruși în Herson a fost ucis într-o explozie misterioasă a unei bombe în timp ce se îndrepta spre serviciu.

Afișele puse în Herson de grupurile de rezistență ucrainene avertizau marionetele puse de Kremlin că partizanii vor veni și după ei, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

"Dacă un HIMARS nu poate ajunge, un partizan va ajuta", era mesajul de pe unul dintre afişe.

Ucrainenii nu au folosit HIMARS

Oficialul din guvernul de la Kiev a precizat pentru The Washington Post că în atacul de la aerodromul rusesc din Crimeea nu a fost folosită o armă occidentală.

Sistemele americane de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS oferite de SUA Ucrainei au o rază maximă de acțiune de 80 de kilometri.