Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să câştige vreodată războiul din Ucraina, în condiţiile în care armata liderului de la Kremlin "a început să eşueze în mai multe zone", relatează DPA, citată de Agerpres. Oficialul britanic spune că Putin se baza pe faptul că în cele din urmă comunitatea internaţională va ceda şi nu va mai acorda ajutor ţării conduse de Volodimir Zelenski.

Ben WallaceFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Ben Wallace a spus că invazia Rusiei în Ucraina "a slăbit" şi "începe să eşueze", în contextul în care a promis mai mult sprijin financiar şi militar pentru apărarea Ucrainei.

Danemarca s-a alăturat Regatului Unit în suplimentarea ajutorului pentru Ucraina la o conferinţă de la Copenhaga de joi, coprezidată de Ben Wallace.

Ministrul britanic al apărării a spus că este important să se înţeleagă că luptele şi pierderile de vieţi continuă să aibă loc, dar a adăugat că Rusia "începe să eşueze în multe zone".

"Au eşuat până acum şi este improbabil să reuşească vreodată să ocupe Ucraina", a adăugat el.

"Invazia lor a slăbit şi este în mod constant modificată până acolo încât se concentrează numai în părţi din sud şi din est, la mare mare distanţă de aşa-numită operaţiune specială de trei zile", a mai spus Wallace.

"Trei zile sunt acum peste 150 de zile şi aproape şase luni, cu pierderi uriaşe atât de echipament, cât şi, într-adevăr, de personal rusesc", a mai spus ministrul britanic al Apărării.

"Preşedintele Putin a pariat că odată ce va veni luna august (...) şi ne vom fi plictisit cu toţii de conflict şi comunitatea internaţională va pleca în direcţii diferite. Iată, ziua de astăzi este o dovadă a contrariului", a dat el asigurări.

Ucraina va primi în continuare ajutor

"Am ieşit din această întâlnire cu mai multe angajamente de finanţare, mai multe angajamente de instruire şi de ajutor militar, toate menite să ajute Ucraina să câştige, să ajute Ucraina să lupte pentru suveranitatea ei şi să se asigure că ambiţiile preşedintelui Putin vor eşua în Ucraina, aşa cum şi trebuie", a mai spus Wallace.

Ministrul Apărării de la Londra a mai spus că aliaţii vor trebui în curând să cumpere arme din alte ţări sau "să dea comenzi la fabrici pentru a creşte aprovizionarea cu muniţie a Ucrainei", în contextul în care propriile lor stocuri de rezervă sunt consumate.

Ministerul Apărării a confirmat anterior că va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei. Printre acestea se numără sisteme de lansatoare multiple de rachete, precum şi rachete ghidate de precizie care pot lovi ţinte la 80 km distanţă, menite să asigure apărarea împotriva artileriei grele ruseşti.

"Sprijinul nostru continuat trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie şi comunitatea internaţională continuă să se opună acestui război ilegal şi va fi alături de Ucraina, furnizându-i ajutor militar defensiv pentru a se apăra de invazia lui Putin", a mai afirmat el.

----