Cel mai mare opozant al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a anunţat joi că a înfiinţat un sindicat în colonia penală unde este închis, o închisoare de maximă securitate din Melekhovo, la 250 de kilometri est de Moscova, transmite dpa. Disidentul rus susţine că mai bine de jumătate de milion de oameni sunt exploatați în închisorile din Rusia şi de aceea este nevoie de o mişcare care să le apere drepturile, inclusiv gardienilor dacă este nevoie.

Aleksei NavalniiFoto: facebook.com/navalny

"Salut, sunt Navalnîi, lider şi fondator al sindicatului cetăţenilor angajaţi în sistemul penitenciar "Promzona" ", a transmis el printr-un mesaj difuzat pe Twitter de echipa sa.

Cel mai cunoscut opozant al Kremlinului a explicat că în închisorile din Rusia sunt exploataţi circa 600.000 de oameni, însă a adăugat că la nevoie ar reprezenta cu plăcere şi interesele gardienilor.

"Adică de ce nu? Sunt lucrător într-o colonie. Cusător. Iar alţi deţinuţi sunt şi ei muncitori. Iar gardienii sunt şi ei angajaţi ai coloniei. În privinţa drepturilor angajaţilor, nu suntem diferiţi. Putem forma un sindicat pentru a ne apăra drepturile", a afirmat el.

"În mod normal, poţi fi ucis cu uşurinţă în închisoare pentru aşa ceva", a continuat seria de mesaje în aceeaşi reţea socială.

Citeşte şi:

"Este periculos să faci asta"

Navalnîi susţine că s-a gândit că în trecut i-a încurajat pe alţii să înfiinţeze sindicate, aşa că a considerat că asta ar trebui să facă şi el "chiar dacă e cel mai periculos loc în care să faci aşa ceva, un loc unde sunt interzise explicit grevele, nesupunerea şi întrunirile".

Potrivit disidentului, cei care intră în grevă sunt în pericol de a fi torturaţi. El spune că deţinuţii, camarazii săi, sunt mai îngrijoraţi de ideea sindicatului decât conducerea penitenciarului.

"De câte ori vorbesc despre asta, colegii mei ucigaşi spun, din păcate: "Aleksei, termină, te rog. Din cauza ta n-o să ne dea drumul niciodată şi totul se va termina foarte rău" ".

Deja se văd îmbunătăţiri

Aşa că, arată Navalnîi, el însuşi este singurul membru al sindicatului său, însă protestul a dus deja la unele îmbunătăţiri.

De exemplu, deţinuţii care lucrează aşezaţi toată ziua la maşinile de cusut au primit scaune normale în loc de taburetele care îi expuneau la accidentări grave ale spatelui.

"Alexei este incredibil de calm", a spus purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, referitor la angajamentul lui pentru drepturile deţinuţilor.

Aleksei Navalnîi, cel mai mare opozant al lui Putin, condamnat pentru presupuse fraude

Aleksei Navalnîi este considerat de mulţi deţinut politic.

În timp ce era eliberat condiţionat după o condamnare anterioară, în august 2020, el a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok şi a fost transportat pentru tratament în Germania.

La revenirea în Rusia, în ianuarie 2021, a fost arestat chiar pe aeroport pe motiv că nu a respectat controlul judiciar.

Între timp, el a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare, pentru presupuse fraude. (Sursă Agerpres)