Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost plasată în arest la domiciliu de un tribunal din Moscova, transmite agenţia rusă de presă TASS.

Marina OvsiannikovaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Jurnalista Marina Ovsiannikova este cercetată pentru că a "discreditat" armata lui Putin și pentru că "a difuzat informaţii false" despre forţele ruseşti, a anunţat avocatul ei, informeză AFP.

Potrivit avocatului Dmitri Zakhvatov, acuzațiile au fost aduse ca urmare a unui protest la care a participat clienta sa pe digul Sofia din Moscova, la 15 iulie.

La jumătatea lunii iulie, Marina Ovsiannikova a publicat imagini pe Telegram în care apare purtând o pancartă lângă Kremlin în semn de protest împotriva uciderii copiilor ucraineni, numindu-l pe Putin "ucigaş".

Instanța a admis cererea anchetatorilor și a dispus ca Marina Ovsiannikova să fie plasată în arest la domiciliu până la 9 octombrie, potrivit TASS.

Codul penal din Rusia prevede că "difuzarea publică de informații false cu bună știință cu privire la utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse" se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

Casa jurnalistei a fost percheziţionată de poliţişti

Ea a fost deja condamnată la plata unor amenzi pentru că a "discreditat" armata rusă, mai ales prin mesaje critice faţă de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei postate pe reţelele de socializare.

Dar aceste amenzi nu au descurajat-o să recidiveze, iar acum jurnalista riscă un proces penal, cu consecinţe potenţial mult mai severe.

Autoritățile ruse au percheziționat miercuri dimineaţă apartamentul jurnalistei Marina Ovsiannikova, potrivit NEXTA.

Ovsiannikova a devenit cunoscută în întreaga lume în luna martie, când a apărut cu o pancartă pe platoul postului rusesc pro-Kremlin unde ea lucra, Pervîi Kanal, arătând acolo un mesaj împotriva ofensivei ruse în Ucraina şi împotriva ''propagandei'' presei ruseşti proguvernamentale.

Cu toate acestea, jurnalista în vârstă de 44 de ani nu este apreciată unanim de opoziţia rusă, unii reprezentanţi ai acesteia reproşându-i că a lucrat ani la rând pentru acel post TV de stat.

----