Statele Unite au cerut joi Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina și au afirmat că susțin solicitarea Kievului pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie, bombardată din nou.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images

„Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de stat, potrivit AFP. El a adăugat să „Statele Unite continuă să ceară Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare și să redea controlul deplin Ucrainei și susține apelul ucrainenilor de a crea o zonă demilitarizată în și în jurul centralei nucleare”.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a anunţat joi că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruşi, transmite Reuters.

Energoatom a precizat că zona centralei a fost lovită de cinci ori, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive, dar că nimeni nu a fost rănit și că situația la centrală a rămas sub control.

Separatiştii acuză Ucraina că a bombrbat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit agenţiei ruse de presă TASS, citată de Reuters.