Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter, notează Agerpres.

Ţara baltică membră a UE şi NATO a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii vecinului ei mult mai mare, acordându-le doar din motive umanitare.

De exemplu, Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media deautorităţile ruse.

Cu toate acestea, autorităţile de securitate letone au avertizat recent asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia.

Ministrul leton de externe îndeamnă UE să nu mai acord vize rușilor

La sfârșitul lunii iulie, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a îndeamnat UE să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși, potrivit Sky News.

Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a condamnat sâmbătă "uciderea brutală a prizonierilor de război ucraineni de către forțele armate ruse" în Olenivka, în estul regiunii Donețk, și atrocitățile pe care le face armata rusă în Ucraina.

De asemenea, șeful diplomației letoniene a reiterat duminică propunerea de a nu mai elibera vize turistice în Uniunea Europeană pentru cetățenii ruși.

Și Finlanda vrea să limiteze vizele turistice rusești

Ministrul finlandez de externe a prezentat joi un plan de limitare a vizelor turistice pentru numărul tot mai mare de ruși care călătoresc în țara nordică pentru a tranzita alte țări europene, potrivit AFP.

Zborurile din Rusia către UE au fost oprite după începerea ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie. Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia, a devenit astfel o țară de tranzit importantă pentru călătorii ruși.

Dar țara nordică rămâne până în prezent singurul membru al UE și vecin al Rusiei care nu impune restricții privind vizele turistice pentru cetățenii ruși.

Regimul Schengen și legislația finlandeză nu permit interzicerea totală a vizelor pe baza naționalității, dar Helsinki poate reduce numărul de vize eliberate în funcție de categorie, inclusiv vizele turistice, a precizat ministrul de externe Pekka Haavisto.

Prin urmare, ministerul a prezentat joi guvernului o propunere care ar permite Finlandei să "acorde prioritate" unor grupuri precum membri de familie și studenți, reducând în același timp vizele turistice.

În cazul în care guvernul dă undă verde, o decizie ar putea fi luată până la sfârșitul lunii.

-----