Rusia ar putea lansa o ofensivă în regiunea ucraineană din sudul Hersonului, în condițiile în care ocupă teritorii extinse din sudul Ucrainei pe care le-a capturat în fazele inițiale ale invaziei declanșate pe 24 februarie, dar Kievul a promis să efectueze o contraofensivă majoră și a folosit armament occidental sofisticat pentru a lovi liniile de aprovizionare și depozitele de muniție rusești. Trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, potrivit ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Ucrainenii trag cu un obuzier autopropulsat - Război în UcrainaFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente, ziua 163 a războiului, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri

01:59Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia trebuie să răspundă pentru „actul terorist” de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor lovituri pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, notează AFP și Agerpres.

01:15Un rus a fost prins de ofițerii FSB înainte de a arunca în aer un centru militar de înrolare

00:52Un polițist din Rusia a fost dat afară pentru că „nu a fost destul de zelos în privința postărilor extremiste”

00:14 Următorul pachet de asistență al administrației Biden pentru Ucraina ar urma să fie de un miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, și să includă muniții pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule blindate de transport medical, au declarat în exclusivitate vineri trei surse pentru Reuters.

Ucraina cere ajutorul comunității internaționale pentru a recăpăta controlul celei mai mari centrale nucleare din lume

23:35Ucraina cere ajutorul Occidentului pentru a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie

23:15Planurile ambițioase ale UE de a înlocui gazul rusesc ar putea fi îngreunate de birocrație

Conform ultimelor analize ale Institutului energetic britanic Ember, autorizațiile pentru construirea de centrale solare și eoliene în rețea se emit foarte greu în Uniunea Europeană.

22:35 WSJ:Iarna Europei ar putea fi primăvara lui Putin

În bătălia pentru Ucraina s-a deschis și al doilea front: un război energetic în Europa. Nu există nici un mister în privința strategiei lui Vladimir Putin. Obiectivul suprem este ca în Europa să ajungă la putere guverne care nu susțin Ucraina, rupându-se astfel coaliția occidentală. Strategia a început deja să funcționeze.

22:17Aproximativ 10 blindate grele donate de Macedonia de Nord Kievului au tranzitat România pentru a ajunge în țara invadată de Rusia, relateză Știrile TVR. Recent, ministerul apărării de la Skopje a anunţat că va oferi Ucrainei un număr nespecificat de tancuri T-72.

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi

21:55 Statul Major General: Ucraina respinge ofensiva rusă lângă Marinka, dar nu reușește să avanseze în alte trei orașe din regiunea Donețk.

Trupele ucrainene au respins o ofensivă rusă spre Marinka, la 30 de kilometri vest de Donețk, oraș ocupat de ruși. De asemenea, forțele rusești au încercat fără succes să avanseze în apropierea orașelor Bakhmut, Avdiivka și Piski, potrivit Kyiv Independent.

21:29 Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 62 de canadieni, printre care responsabili politici şi militari, preoţi şi jurnalişti, ca răspuns la recentele sancţiuni canadiene recente care au vizat personalităţi ruse, informează France Presse.

Această decizie a fost luată ”ţinându-se cont de caracterul deosebit de ostil al regimului premierului Justin Trudeau” şi ca răspuns la acţiuni vizând ”să insulte nu numai poporul multinaţional şi multiconfesional al Rusiei, ci şi credincioşi ortodocşi din lumea întreagă”, a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Pe această listă figurează în special purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe canadian, Adrien Blanchard, preotul catolic şi redactor-şef al revistei Convivum, Raymond J. de Souza, comandantul serviciului de informaţii al forţelor armate canadiene, Michael Charles Wright, precum şi mai mulţi consilieri ai vicepremierului canadian Chrystia Freeland şi un militant LGBT, Brent Hawkes. (Agerpres)

20:54Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează DPA.

20:35Acord Putin-Erdogan pentru consolidarea cooperării economice și energetice (Kremlin)

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit vineri să consolideze cooperarea energetică și economică după ce s-au întâlnit la Soci, în Rusia, pe malul Mării Negre, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, potrivit AFP.

20:20 VIDEOREPORTAJ Povești de război: ”Rușii au ocupat școala și au făcut focul cu băncile elevilor. Au turnat în fântâni detergent, ca să nu le putem folosi”

19:51 Ucraina ar putea începe să exporte grâu din recolta din acest an din porturile sale maritime în septembrie, în cadrul acordului negociat de Turcia și de ONU, a declarat vineri adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskiy, relatează Reuters.

Ucraina speră ca în câteva luni să crească livrările de cereale prin această rută la 3 milioane - 3,5 milioane de tone pe lună, de la un milion de tone preconizate în august, a declarat Taras Vysotskiy.

Aceste cantități vor permite Ucrainei să primească suficiente fonduri astfel încât să nu fie nevoită să își reducă planurile de însămânțare, a spus oficialul ucrainean.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri

Erdogan vrea să ia lecții despre război de la Putin

19:20Acuzată de Zelenski, Amnesty "își susține pe deplin" raportul:Nu justificăm numeroasele încălcări ale dreptului umanitar de către Rusia

Amnesty International a declarat vineri că a susținut pe deplin un raport care acuză armata ucraineană că a pus în pericol civilii în rezistența sa la invazia rusă prin instalarea de infrastructură militară în zone populate, raport care a fost respins în mod categoric de Kiev, potrivit AFP.

19:00Ucraina spune că bombardamentele rusești au lovit o linie electrică la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, scrie The Guardian.

Energoatom, compania ucraineană de stat pentru energie nucleară, a anunțat că o linie electrică de înaltă tensiune de la centrală a fost lovită vineri de bombardamentele rusești, dar că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate descărcări radioactive.

Centrala nucleară Zaporojie se află pe teritoriul controlat de Rusia.

Anunțul a fost făcută la scurt timp după ce administrația instalată de Rusia în orașul ucrainean ocupat Enerhodar a declarat că liniile electrice de la centrală au fost avariate de un atac ucrainean.

18:30Grupul Mozart: foștii militari occidentali care antrenează recruți ucraineni / „Nici ucrainenii, nici rușii nu sunt cu adevărat instruiți”

În inima Donbasului, un grup de opt foști militari occidentali foarte experimentați oferă un curs intensiv de pregătire de 10 zile pentru 40 de noi recruți ucraineni care au fost scoși direct din lupte, potrivit The Guardian.

18:20Erdogan vrea să ia lecții despre război de la Putin. Cei doi lideri vorbesc despre o nouă operațiune militară

18:18 Cel puțin 10 persoane au fost rănite în urma unor noi atacuri lansate vineri de către forțele ruse în două cartiere din Nikolaev, spune guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, citat de The Kyiv Independent.

El susține că în urma bombardamentelor, lansate din direcția Herson, ar fi fost uciși civili, fără a da însă detalii, precizând că operațiunile de salvare sunt în curs.

17:28Uniunea Europeană a coordonat evacuarea a aproximativ 1.000 de pacienţi ucraineni care au nevoie de îngrijiri urgente către spitale din 18 state membre, de la începutul invaziei ruse, a declarat, vineri, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei UE, citată de CNN. ”Comisia este pregătită să continue coordonarea acestei asistenţe”, a spus ea.

17:15 La întâlnirea de la Soci, Vladimir Putin i-a mulțumit omologului său rus Recep Tayyip Erdogan pentru rolul Turciei în reluarea transporturilor de cereale ucrainene.

„Livrările au început deja, vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost luată o decizie privind aprovizionarea neîntreruptă cu alimente și îngrășăminte rusești către piețele mondiale”, a susținut Putin, citat de The Guardian.

1 din 4 pacienți din orașul ocupat de ruși Mariupol moare în spital din cauza lipsei de medicamente - oficial ucrainean

16:42 Unul din patru pacienți din orașul ocupat de ruși Mariupol moare în spital din cauza lipsei de medicamente și personal specializat, susține consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

Potrivit lui Andriuşcenko, pentru a asigura condiţii "normale" pentru militarii ruşi răniţi pe front, civilii sunt ţinuţi pe holurile spitalelor, a scris vineri consilierul pe canalul său de Telegram.

Din lipsă de personal, aceştia sunt abandonaţi, ceea ce duce la o mortalitate foarte mare.

Consilierul primarului a mai remarcat că în cea mai gravă situaţie sunt pacienţii dependenţi de insulină, care o primesc o dată pe săptămână dacă sunt norocoși.

16:32Comisia Europeană contrazice Rusia în cazul turbinei gazoductului Nord Stream. Executivul comunitar a anunțat vineri că sancţiunile impuse Rusiei nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creşterea capacităţii gazoductului Nord Stream, prin care gazul rusesc ajunge în Germania şi care în prezent funcţionează la doar 20% din capacitate, relatează agenţia EFE.

16:08 Autoritățile din Nikolaev vor impune o interdicţie de circulaţie neobişnuit de lungă de vineri noapte până luni dimineaţă, în contextul în care autorităţile încearcă să-i identifice pe localnicii care colaborează cu Rusia, a anunţat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Nikolaev, care a fost supus tirurilor de obuze după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, se află aproape de părţile ocupate de Rusia ale regiunii strategice Herson, unde Ucraina intenţionează să desfăşoare o contraofensivă.

Vitali Kim, guvenatorul regiunii Nikolaev, le-a spus localnicilor că interdicţia de circulaţie nu înseamnă că oraşul este sub ameninţarea unui atac iminent. (Agerpres)

Imagini de la întâlnirea Putin-Erhdogan de la Soci

15:56Vladimir Putin l-a primit, vineri, la Soci, pe omologul său rus Recep Tayyip Erdogan, la aproximativ două săptămâni de la întâlnirea din Teheran, în urma căreia a fost anunțattă încheierea acordului internațional pentru realuarea exporturilor de cereale ucrainene.Se așteaptă ca agenda discuțiilor să fie dominată de Ucraina și Siria.

Cei doi lideri nu au programată o conferință de presă comună.

Înaintea întâlnirii cu Putin, Erdogan a spus că întâlnirile dintre delegațiile turce și ruse au fost fructuoase și că va discuta cu omologul său rus despre evoluțiile din Siria.

15:40Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul Chiril l Rusiei, un susţinător al războiului din Ucraina, scrie Reuters.

A fost prima întâlnire a celor doi lideri religioşi de când predecesorul lui Antonie, Hilarion, a fost înlăturat în luna iunie, într-o decizie rapidă care indică disensiunile din cadrul Patriarhiei Moscovei cu privire la războiul declanșat de Vladimir Putin.

15:11Directorul laboratorului care susține programul rusesc de rachete hipersonice a fost arestat pentru trădare, informează agenția rusă de presă TASS citată de Reuters.

14:53De ce nu mai sună Macron? Peskov: Franța este un stat neprietenos

Consilierul lui Erdogan: Unii dintre prietenii noștri nu vor ca războiul din Ucraina să se termine

14:51 Un analist militar critică dur raportul Amnesty International despre armata ucraineană: Nu înțelege deloc operațiunile militare / Civilii nu pot fi strămutați cu forța

14:37Ucraina a recoltat doar 17,5 milioane de tone de cereale.

Potrivit Ministerului Politicii Agrare și Alimentației, la începutul lunii august, doar 41% din terenurile agricole ucrainene au fost recoltate. În 2021, recolta de cereale a Ucrainei s-a ridicat la 107 milioane de tone. Președintele Volodimir Zelenski a declarat zilele trecute că recolta Ucrainei riscă să fie de două ori mai mică decât în 2021. La 22 iulie, Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU care prevede trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene din trei porturi din Oblastul Odesa, amintește Kyiv Independent.

14:26 Peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiază de statutul de protecție temporară au vârsta mai mică de 14 ani, statistică valabilă pentru luna iunie, potrivit informațiilor Eurostat, în toate statele membre ale Uniunii Europene (care au date disponibile) care găzduiesc persoane din Ucraina care fug din calea războiului.

În statele UE cu date disponibile pentru luna iunie, majoritatea ucrainenilor care au primit protecție temporară sunt femei și fete: în Polonia, sunt 41.675, în România 6.400 și în Bulgaria 4.255. Numai în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecție specială în România, țara noastră aflându-se pe locul 2, în ceea ce privește numărul, după Polonia (60.125).

Potrivit datelor procesate de Eurostat până la 30 iunie 2022, România acordase protecție temporară pentru 43.550 de cetățeni ucraineni. Pentru aceștia, Organizația Salvați Copiii România anunță că deschide centre de consiliere și informare în șapte zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș) în care copiii și familiile sunt cazate și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații sunt oferite servicii de consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

14:14Consilierul lui Erdogan: Unii dintre prietenii noștri nu vor ca războiul din Ucraina să se termine. Varsă lacrimi de crocodil

13:52Franța va relaxa anul viitor regulile privind rotația culturilor pentru a contribui la creșterea producției, pe fondul războiului din Ucraina, care a tensionat piețele alimentare mondiale, a anunțat vineri Ministerul francez al Agriculturii, citat de Reuters. Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, folosește derogări de la regulile UE privind politica agricolă aprobate de Comisia Europeană, a precizat ministerul într-un comunicat.

Rusia expluzează 14 diplomați bulgari

13:48Rusia a anunțat vineri expulzarea a 14 diplomați bulgari „ca răspuns la decizia total nejustificată a părții bulgare de a declara persona non grata 70 de persoane care lucrează în misiunea diplomatică a Rusiei în Bulgaria”, potrivit unui comunicat de presă al diplomației ruse, citat de AFP.

13:30VIDEO Cum arată o coloană de tancuri T-72M1 primite de soldații ucraineni din Polonia

13:01Există relatări potrivit cărora o navă rusească ar fi luat foc în apropiere de Sevastopol, potrivit Nexta. Informația nu este confirmată.

12:47Rusia a atacat zonele rezidențiale din Harkiv cu rachete Tornado. Potrivit procuraturii regionale citate de Kyiv Independent, au fost răniți doi bărbați și două femei. Mai multe blocuri și mașini au fost avariate.

11:49Lavrov despre condamnarea baschetbalistei Brittney Griner în Rusia: Suntem gata să discutăm despre un schimb de prizonieri

Războiul Rusiei în Ucraina a ucis cel puțin 359 de copii

10:46Procuratura Generală: Războiul Rusiei a ucis 359 de copii, iar peste 700 au fost răniți, din 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, se așteaptă ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victime în teritoriile ocupate de ruși și în apropierea liniei frontului. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunea Donețk, unde 371 de copii au fost fie uciși, notează Kyiv Independent.

10:20Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că joi au intrat în România, prin punctele de frontieră, 143.092 de persoane, dintre care 12.211 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 3,6% faţă de ziua precedentă.

10:16Rusia a pierdut 41.650 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit Statului Major al Ucrainei.

Rusia a mai pierdut 1.792 tancuri, 4.032 vehicule de luptă blindate, 2.964 vehicule și rezervoare de combustibil, 950 sisteme de artilerie, 260 sisteme antirachete cu lansare multiplă, 191 elicoptere, 223 avioane, 742 drone și 15 bărci.

10:08Trei nave care transportă cereale părăsesc porturile ucrainene Trei nave care transportau zeci de mii de tone de cereale au părăsit acum porturile ucrainene, potrivit Ministerului turc al Apărării și agenției de presă Reuters.

Două dintre nave au pornit din Chornomorsk, iar cealaltă a plecat din Odesa. În total, potrivit Reuters, navele transportă aproximativ 58.000 de tone de porumb.

09:31Acțiunile forțelor rusești de la Zaporojie au subminat securitatea centralei nucleare (britanici)

09:10Explozii la Nikolaev

Primarul orașului, Oleksandr Sienkevych, a raportat că explozii puternice au fost auzite în Nikolaev în jurul orei 6:58 a.m. Sienkevych a îndemnat locuitorii să stea departe de ferestre, potrivit Kyiv Independent.

08:42Vladimir Putin se va întâlni vineri cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, discuțiile urmând să fie axate pe războiul din Ucraina și Siria, relatează The Guardian.

Trupurile neînsuflețite ale civililor zac în continuare pe străzile din Mariupol - oficial ucrainean

08:38O echipă de inspectori din Turcia a început vineri să verifice o navă de marfă înainte de a pleca pentru a colecta cereale din portul ucrainean Chornomorsk, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale ucrainene, a declarat Ministerul turc al Apărării.

Ministerul a publicat pe Twitter fotografii care arată echipa de inspecție urcându-se pe o barcă pentru a se îndrepta către nava de marfă, sub pavilionul Barbados, ancorată în Marea Neagră, chiar la nord de strâmtoarea Bosfor din Istanbul.

08:08Trupurile neînsuflețite ale civililor zac în continuare pe străzile din Mariupol, potrivit consilierului primarului Petro Andriushchenko citat de Nexta.

07:37Institutul pentru Studiul Războiului transmite că, cel mai probabil, Ucraina forțează Rusia să își regândească prioritățile ca urmare a contraofensivei.

Think tankul american a raportat pe 4 august că forțele ruse răspund probabil la operațiunile de contraofensivă ucrainene din regiunea Herson prin relocarea trupelor și echipamentelor sale în districtul Herson și la vestul de Zaporijie. Experții au spus că amenințarea contraofensivei ucrainene și slăbirea forțelor ruse ”par să permită Ucrainei să înceapă să modeleze în mod activ cursul războiului pentru prima dată”.

07:27Rusia va lansa un satelit-spion.

Rusia va lansa săpămâna viitoare satelitul ”Khayyam” în numele Iranului, astfel încât Teheranul să poată spiona instalații sensibile din Orientul Mijlociu, în baza unui acord negociat timp de 4 ani. Cu toate acestea, este de așteptat ca în primele luni, Moscova să folosească satelitul pentru propriile interese militare din Ucraina consolidându-și potențialul de supraveghere, au declarat doi oficiali pentru Washington Post.

07:17 Rachetele rusești au lovit periferia orașului Zaporojie. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că periferia orașului Zaporojie a fost lovită cu rachete vineri, în jurul orei 3:05 a.m. Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime, relatează Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri