Amnesty International a declarat vineri că a susținut pe deplin un raport care acuză armata ucraineană că a pus în pericol civilii în rezistența sa la invazia rusă prin instalarea de infrastructură militară în zone populate, raport care a fost respins în mod categoric de Kiev, potrivit AFP.

Școală bombardataFoto: Ilie Pintea/RRA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până la a acuza Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" rus, ca reacție la publicarea raportului de joi.

"Ne menținem pe deplin concluziile noastre", a declarat pentru AFP, prin e-mail, secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard.

Ea a subliniat că aceste constatări "se bazează pe dovezi obținute în timpul unor investigații extinse, supuse acelorași standarde și procese de verificare riguroase ca toate activitățile Amnesty International.

Acesta a deplâns reacția autorităților ucrainene "care riscă să paralizeze o discuție legitimă și importantă a acestor probleme" de protecție a civililor, observând că guvernul nu a răspuns la o solicitare de reacție sau de comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul "a precizat că practicile militare ucrainene" descrise în raportul său, inclusiv instalarea de infrastructuri militare în școli și spitale, "nu justifică încălcările sistematice ale dreptului umanitar internațional de către Rusia", a spus Callamard.

"Ignorarea încălcărilor comise de o parte privilegiată în detrimentul celeilalte nu ar fi o modalitate de a da socoteală pentru drepturile omului", a argumentat ea.

În declarația sa video zilnică de joi seara, Zelensky a declarat că raportul a pus "victima și agresorul pe picior de egalitate".

Și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat "indignat" de acuzațiile "nedrepte" ale ONG-ului.