Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat joi seară Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" rus, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că a pus în pericol civili în războiul cu Moscova, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski stand de vorba cu militari din regiunea Harkiv Foto: STR / AFP / Profimedia

Amnesty International "deplasează responsabilitatea de la agresor la victimă", a adăugat el.

La începutul zilei, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat "indignat" de acuzațiile "nedrepte" ale ONG-ului.

Amnesty International afirmă într-un raport publicat joi că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Investigatorii de la organizația internațională au petrecut mai multe săptămâni anchetând loviturile efectuate de forțele rusești în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev, vorbind cu supraviețuitori, martori oculari și rude ale victimelor atacurilor.

Amnesty afirmă că a găsit dovezi cu privire la lansări efectuate de ucraineni din zone rezidențiale, precum și stabilirea de baze militare în clădiri civile în 19 orașe și sate din aceste regiuni. Imagini din satelit au fost folosite pentru a corobora unele dintre aceste incidente.

Majoritatea zonelor rezidențiale în care soldații ucraineni s-au stabilit la kilometri de liniile frontului, investigatorii Amnesty susținând că aceștia aveau la dispoziție alternative care nu ar fi pus în pericol viețile civililor precum baze militare, zone puternic împădurite sau alte structuri aflate la distanță mai mare de zonele rezidențiale.

„Nu înțeleg de ce forțele noastre armate trag din orașe și nu de pe câmp”, le-a declarat o femeie pe nume Mykola investigatorilor.