Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, că ţara sa este gata să discute cu Washington-ul despre un schimb de prizonieri, în contextul în care în urmă cu o zi baschetbalista Brittney Griner a fost condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare, relatează Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

“Suntem gata să discutăm acest subiect, însă în cadrul canalului convenit de preşedinţii Putin şi Biden”, a spus Lavrov potrivit sursei citate de News.ro.

“Dacă americanii decid să recurgă încă o dată la diplomaţia publică... asta este treaba lor şi chiar aş spune că este problema lor”, a adăugat oficialul rus.

Kremlinul a avertizat anterior SUA cu privire la apelarea la “diplomaţie la megafon” în cazul Griner, precizând că această metodă doar ar afecta eforturile de asigurare a unui eventual schimb.

Secretarul de stat american Antony Blinken va încerca probabil să discute cu omologul său rus Serghei Lavrov, în marja unei reuniuni din Cambodgia, a declarat joi purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe John Kirby.

Sentinţa lui Griner, calificată de Joe Biden drept inacceptabilă, ar putea deschide calea unui schimb de prizonieri care să îi includă pe sportivă şi pe un traficant rus de arme.

Statele Unite au făcut deja ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a descris ca fiind “o ofertă substanţială” pentru a asigura eliberarea americanilor încarceraţi în Rusia, inclusiv eliberarea lui Griner şi a fostului puşcaş marin Paul Whelan.

Griner, dublă campioană olimpică şi star WNBA, a fost arestată la 17 februarie, pe aeroportul din Moscova, în bagajele sale găsindu-se cartuşe de vaping cu ulei de haşiş.

Griner, care avea reţetă pentru canabis medical în SUA din cauza unor dureri cronice, a spus că a greşit punând din greşeală în bagaj cartuşele de vaping când se grăbea să nu piardă avionul. Ea a pledat vinovat, însă a insistat asupra faptului că nu a intenţionat că încalce legile din Rusia.