Un bombardament a lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune la centrală nucleară ucraineană Zaporojie, capturată de Rusia. Cele două părți se scuză reciproc pentru atac, în timp ce autoritățile ucrainene au declarat că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate scurgeri radioactive, potrivit Reuters.

Centrala nucleara Zaporojie pe 4 martie Foto: Handout / AFP / Profimedia

Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a dat vina pe bombardamentele rusești pentru avariile de la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Anterior, administrația instalată de Rusia în orașul ucrainean ocupat Enerhodar a declarat că obuze ucrainene au lovit liniile de la centrală, în sud-estul țării.

Agenția de știri Interfax a citat administrația orașului spunând că a izbucnit un incendiu în incinta centralei și că energia electrică necesară pentru funcționarea în siguranță a reactoarelor a fost întreruptă.

Centrala a fost capturată de forțele rusești la începutul lunii martie, în prima etapă a războiului.

Energoatom a declarat că centrala, situată la aproximativ 200 km la nord-vest de portul Mariupol, aflat sub control rusesc, încă funcționează și că nu au fost detectate descărcări radioactive.

Reacția armatei ruse

Ministerul rus al apărării a acuzat vineri forţele ucrainene de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa.

"Din fericire, obuzele ucrainene nu au lovit instalaţia de petrol şi combustibil şi uzina de oxigen din apropiere, evitând astfel un incendiu mai mare şi un posibil accident de radiaţii", se arată într-un comunicat citat de Reuters.

Ambele armate revendică mici progrese

Mai la est, ambele părți au revendicat mici progrese, în timp ce rușii au bombardat orașe și sate pe o zonă extinsă, într-o tactică devenită familiară în ultimul timp.

Luptele de la sol păreau să fie cele mai intense în jurul localității Pisky din regiunea Donețk, un sat fortificat deținut de trupele ucrainene și în apropierea orașului Donețk, care se află în mâinile forțelor separatiste susținute de Rusia.

Rușii au în vizor și orașele Bakhmut și Avdiivka, în timp ce încearcă să obțină controlul total asupra zonei Donbasului de est, inima industrială a Ucrainei.

-----