Cu puțin înainte de întâlnirea dintre președintele Turciei Tayyp Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin, un consilier prezidențial de la Ankara a declarat pentru Reuters că unii dintre ”prietenii noștri” nu vor ca războiul din Ucraina să se termine și plâng cu ”lacrimi de crocodil”. Mai mult, el a spus că unii au încercat să submineze eforturile diplomatice ale Ankarei, fără însă a nominaliza despre care aliat este vorba.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"Adevărul este că unii dintre prietenii noștri nu vor să se încheie războiul. Ei vărsă lacrimi de crocodil", a declarat directorul de comunicare al președinției turce Fahrettin Altun pentru Reuters. El a mai spus că unii încearcă în mod activ să submineze eforturile Turciei fără a preciza cine.

"Comunitatea internațională nu poate pune capăt războiului din Ucraina ignorând Rusia. Diplomația și pacea trebuie să prevaleze", a mai susținut acesta.

Vineri după-amiază ar urma să aibă loc o nouă întâlnire între Erdogan și Putin, a doua în mai puțin de trei săptămâni, după discuțiile de la Teheran. Este de așteptat ca discuțiile să fie dominate de Ucraina și Siria.

Întâlnirea vine în contextul în care Ankara se laudă cu succesul diplomatic obținut prin semnarea acordului de la Istanbul privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene la porturile de la Marea Neagră.

Consilierul prezidențial Fahrettin Altun a declarat că acordul atestă succesul eforturilor Turciei, stat membru NATO, și al diplomației directe dintre cei doi lideri, el criticând în acest context rolul jucat de unele țări, fără a le numi.

Turcia are relații relativ bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. Dar, deși a criticat invazia și a oferit arme Ucrainei, s-a distanțat de partenerii occidentali refuzând să impună sancțiuni Rusiei.

”Căutăm să valorificăm relațiile Turciei cu Rusia și Ucraina pentru a lucra la o soluție reciproc acceptabilă”, a spus Altun.

Deși există o cooperare strânsă cu Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, a existat și o competiție militară în Siria, Libia și Azerbaidjan.

Discuțiile de vineri dintre Erdogan și Putin ar putea, de asemenea, să abordeze amenințarea Turciei de a lansa noi operațiuni militare în Siria pentru a extinde ”zonele sigure” de 30 de km la graniță.