Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă, relatează joi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Transport militarFoto: Flickr/ Joint Task Force East - Bulgaria - 2007

Ministrul interimar al economiei, Alexander Mihailov, a afirmat joi la o conferinţă de presă că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări.

„Mari cantităţi de arme şi muniţii bulgăreşti au fost exportate către Ucraina cu semnătura lui Ninova”, a declarat ministrul citat, făcând referire la predecesoarea sa în acest post, socialista Kornelia Ninova, el asigurând în plus că deţine documente ca probă, dar nu a arătat niciunul.

Lideră a Partidului Socialist, Kornelia Ninova ameninţase că va rupe coaliţia de guvernare dacă urma să fie aprobat vreun ajutor militar pentru Ucraina, ajutor faţă de care fostul premier pro-occidental Kiril Petkov era favorabil.

În final, parlamentul de la Sofia s-a limitat să aprobe în luna mai un „ajutor militar tehnic” pentru Ucraina, constând în principal în repararea de echipamente militare şi asistenţă umanitară.

Anterior, în aprilie, Ninova l-a demis pe Mihailov din postul de director al companiei de stat însărcinată cu exporturile de armament, în urma unui presupus caz de corupţie.

Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat anul acesta armament în valoare de 504 milioane de euro, valoare de peste o sută de ori mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

___