Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, relatează agenţia oficială turcă Anadolu, citată de AFP.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

„Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului comun de coordonare (CCC)”, a afirmat ministrul, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.

O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.

După o inspecţie efectuată de experţi turci, ruşi şi ucraineni în largul portului Istanbul miercuri, nava şi-a reluat drumul către destinaţia sa finală, Liban.

Această inspecţie a marcat încheierea „fazei de test” a operaţiunilor de aplicare a acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul în vederea soluţionării crizei alimentare mondiale, a subliniat miercuri secretariatul CCC.

Stabilit la Istanbul, acest centru supervizează exporturile de cereale ucrainene şi veghează la stricta aplicare a acordului semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.

___