Social-democrații germani (SPD) au decis luni să-l mențină în rândurile lor pe fostul cancelar Gerhard Schröder, criticat în interiorul partidului pentru legăturile sale cu Vladimir Putin, de care nu s-a dezis niciodată în ciuda războiului din Ucraina.

Vladimir Putin si Gerhard SchroederFoto: VLADIMIR RODIONOV / AFP / Profimedia

Filiala SPD din Hanovra, bastion al fostului cancelar în vârstă de 78 de ani, a considerat că acesta nu a încălcat regulile partidului.

„Gerhard Schröder nu se face vinovat de nicio încălcare a regulamentului partidului, pentru că nu a putut fi dovedită nicio încălcare a acestuia”, a precizat filiala într-un comunicat de presă, apreciind totuși că o „distanțare” față de președintele rus ar fi „de dorit”.

„Colegiul de Arbitraj consideră că prieteniile personale fac parte din zona de confidențialitate”, se arată în comunicatul filialei SPD.

Împotriva acestei hotărâri se poate depune contestație de către membrii SPD în termen de o lună.

Gerhard Schröder nu este dispus să întrerupă contactele cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu voi renunța la oportunitățile mele de a discuta cu președintele Putin", a declarat Schröder într-un interviu acordat în iulie publicației "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

„Nu cred într-o soluție militară. Războiul poate fi încheiat doar prin negocieri diplomatice. Soarta soldaților și a populației civile ucrainene poate fi ușurată doar printr-o soluție diplomatică.", a mai spus fostul cancelar.

Schröder a fost în urmă cu două săptămâni la Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. După vizită, el a declarat că „vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată".

Poziția lui Schröder a fost calificată drept „dezgustătoare” de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.