Fostul cancelar Gerhard Schröder (SPD) nu este dispus să întrerupă contactele cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de patru luni și jumătate, scrie Der Tagesspiegel.

Vladimir Putin si Gerhard SchroederFoto: VLADIMIR RODIONOV / AFP / Profimedia

"Nu voi renunța la oportunitățile mele de a discuta cu președintele Putin", a declarat Schröder într-un interviu acordat publicației "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

În consecință, el urmărește cu neînțelegere dezbaterea germană privind livrarea de arme grele.

"De ce se concentrează cineva pe livrarea de arme?", a declarat Schröder pentru "FAZ". "Nu cred într-o soluție militară. Războiul poate fi încheiat doar prin negocieri diplomatice. Soarta soldaților și a populației civile ucrainene poate fi ușurată doar printr-o soluție diplomatică.", spune fostul cancelar.

Schröder a călătorit la Moscova la începutul lunii martie și a discutat cu Putin despre războiul din Ucraina. "Din câte am înțeles din conversația mea, există un interes din partea sa pentru o soluție negociată. Cum arată o astfel de soluție poate fi clarificată doar în cadrul unei negocieri.", a declarat el pentru FAZ.

În opinia sa, toate părțile ar trebui să contribuie la "prevenirea unei noi escaladări a conflictului".

Schröder, relaxat în legătură cu o eventuală excludere din partid

Schröder este criticat de luni de zile pentru activitățile sale în favoarea companiilor energetice rusești, în ciuda războiului din Ucraina. Există mai mult de o duzină de moțiuni din partea SPD pentru a-l expulza pe fostul cancelar din partid. Cu toate acestea, obstacolele sunt foarte mari.

Joi, subdistrictul SPD din Hanovra va începe o procedură împotriva fostului cancelar din cauza contactelor strânse ale lui Schröder cu companii energetice rusești și cu Kremlinul, ceea ce ar putea duce la excluderea sa din partid.

Potrivit propriei declarații, Schröder este relaxat în legătură cu această perspectivă.