​Rusia şi-a avertizat partenerii din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) asupra riscului pe care îl constituie pentru securitatea lor participarea la exerciţii militare comune cu SUA, relatează marţi săptămânalul rusesc Argumentî i Faktî, citat de EFE și Agerpres.

O reuniune a Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (SCO)Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a exprimat această îngrijorare omologilor săi din cadrul SCO la reuniunea desfăşurată vinerea trecută la Taşkent, capitala Uzbekistanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, potrivit publicaţiei menţionate.

„Aş vrea să reamintesc partenerilor că americanii au nevoie de aceste activităţi (exerciţii militare comune) în primul rând pentru a studia potenţialul teatrului de acţiuni de război, de a identifica coordonatele posibilelor ţinte şi de a-şi corecta hărţile digitale pentru armele lor de înaltă precizie”, a spus înaltul oficial rus.

El şi-a exprimat convingerea că toate ţările SCO realizează „riscurile majore pe care aceste iniţiative americane le reprezintă” pentru securitatea membrilor Organizaţiei.

Unii din partenerii și aliații Rusiei par să se distanțeze de Moscova

Potrivit agenţiei de presă oficiale TASS, Patruşev s-a referit în special exerciţiile cu numele de cod „Cooperarea regională 2022”, desfăşurate în Tadjikistan între 10 şi 20 august, sub comanda SUA, şi la care au participat trupe din Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Mongolia şi Pakistan.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, fondată în 2001, este formată în prezent din opt ţări - China, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan - cărora li se va alătura Iranul în septembrie.

Kazahstanul, considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat la jumătatea lunii iunie că va respecta sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei, afirmând că nu vrea să riște la rândul său contrasancțiuni.

„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a declarat președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev în cadrul unui interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova.

În luna august, ministrul kazah al Educației a anunțat la rândul său că școlile din Kazahstan vor renunța la predarea limbii ruse din clasa întâi, o mutare privită de numeroși analiști drept o nouă palmă în fața Rusiei.

Pe același subiect: