Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat marți că forțele rusești au adus încă două transportoare blindate de trupe și șase camioane la centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul ocupat de ruși Enerhodar, potrivit The Kyiv Independent.

Centrala nucleară de la Zaporojie, vedere din satelitFoto: Handout / AFP / Profimedia

În prezent, Rusia are peste 40 de echipamente militare la centrală, potrivit Energoatom. De asemenea, Rusia a desfășurat acolo trupe suplimentare, a precizat compania.

În ultima perioadă, Rusia a efectuat lovituri de artilerie și aeriene în regiunea Zaporojie, acuză Statul Major General al Ucrainei, unde luptele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa ridică temeri privind un incident nuclear catastrofal.

Atacurile au avut loc înainte de Ziua Independenței Ucrainei de miercuri, care celebrează libertatea față de regimul sovietic, Kievul interzicând sărbătorile publice, invocând amenințarea unor noi atacuri, notează Reuters.

Ambasada SUA la Kiev a avertizat, de asemenea, cu privire la planurile Rusiei de a lovi infrastructura civilă și guvernamentală în zilele următoare.

ONU cere demilitarizarea centralei de la Zaporojie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută că orice avariere a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina ar fi „sinucidere”.

„Trebuie să o spunem așa cum este: orice avarii potențiale în Zaporojie ar fi o sinucidere”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Liov, vestul Ucrainei.

El a solicitat încă o dată „demilitarizarea” centralei ocupate acum de armata rusă.

-------------