Rusia a susținut joi că există riscul să fie provocat dezastru la centrala nucleară Zaporojie și a acuzat Kievul și Occidentul că plănuiesc o „provocare" acolo, vineri, în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a respins această afirmație „cinică” a Moscovei și a declarat că forțele rusești ar trebui să părăsească centrala, să o demineze și să îndepărteze muniția stocată acolo.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Energoatom

Cele mai importante informații de joi, ziua 176 a războiului din Ucraina:

02:04 Dmitri Medvedev le sugerează europenilor de rând să ceară socoteală guvernelor lor pentru sancțiunile impuse Rusiei: „Trageţi-i la răspundere pe inculţii voştri, iar noi vă vom auzi”

01:28Un opozant din exil al lui Putin, găsit mort în fața locuinței sale din Washington. Văduva omului de afaceri: „Nu e vorba de nicio sinucidere”

01:04Noi explozii în Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol

00:42Forţele aeriene ruse au tras în ţinte din jurul oraşului Kerci, în peninsula Crimeea

23:30VIDEO Două localități din regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina, au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniţii

21:41VIDEO Cum se văd luptele din Ucraina din dronele mini-Bayraktar folosite de ucraineni

21:11 Un cercetător de la Wilson Center explică de ce, din perspectiva rușilor, războiul dus împotriva Ucrainei este unul „foarte blând”

20:44 Ultimele declarații ale lui Volodimir Zelenski au declanșat controverse în Ucraina / Criticile aduse președintelui ucrainean

20:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi orice negocieri de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

„Oamenii care ucid, violează, lovesc orașele noastre cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot vrea pace. Ar trebui să părăsească mai întâi teritoriul nostru, apoi vom vedea", a spus Zelenski, la o conferință de presă la Liov, spunând „nu aveți încredere în Rusia”.

20:00Bilanţul morților în atacul rusesc asupra Harkov a crescut la 12

„Noaptea trecută şi această dimineaţă au fost cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, a declarat primarul oraşului, Igor Terehov, precizând că vineri va fi o zi de doliu în memoria victimelor.

„Harkov. 175 de zile de groază. Teroare zilnică, lovituri cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi civililor. Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945 şi se delectează cu sânge în transmisiune directă. Toţi cei care continuă să aibă de a face cu Moscova sunt complici la această crimă”, a spus la rândul său consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Guterres: Avarierea centralei de la Zaporojie - o „sinucidere” / Erdogan avertizează și el asupra pericolului unui „nou Cernobîl”

19:35Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sprijinul Turciei pentru Ucraina și și-a exprimat îngrijorarea față de pericolul unui „nou Cernobîl”. „Pe măsură ce ne continuăm eforturile pentru o soluție, am fost și continuăm să fim de partea prietenilor noștri ucraineni”, a spus el înainte de a adăuga că nu dorește un „nou Cernobîl”.

19:27 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat joi că orice avariere a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina ar fi „sinucidere”. „Trebuie să o spunem așa cum este: orice avarii potențiale în Zaporojie ar fi o sinucidere”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Liov, vestul Ucrainei. El a solicitat încă o dată „demilitarizarea” centralei ocupate acum de armata rusă.

18:57Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie

18:48 Peste 600.000 de tone de cereale au fost scoase din porturile ucrainene în urma acordului de la sfârşitul lui iulie, anunță Turcia

18:37„Oamenii vor înțelege că ceva nu merge”: Dilema lui Vladimir Putin privind anexarea teritoriilor ucrainene

17:34Ministerul rus de Externe a susținut din nou joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în "situaţii de urgenţă" şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Ivan Neciaev, a susținut că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură "de răspuns": '"Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată. Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă".

Vladimir Soloviov, propagandistul lui Putin, încearcă să agite spiritele în Republica Moldova

17:15Ucraina retrage autori ruşi din programa şcolară şi revizuieşte tematica disciplinei Istorie

17:05„Cel mai bun prieten" al lui Putin redeschide fostele cafenele Starbucks în Rusia

16:44Vladimir Soloviov încearcă să agite spiritele în Republica Moldova, vorbind despre „înăbușirea unor proteste antiguvernamentale” în Găgăuzia

16:42Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare Zaporojie: „Pot fi efecte catastrofale pentru întreaga lume”

16:32Politico: Erdogan, agentul dublu al războiului din Ucraina

15:51 Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina și „manipulatorii săi americani” că încearcă să însceneze un „accident minor” la centrala nucleară Zaporojie pentru a da vina pe Rusia.

Moscova susține că „provocarea” a fost programată pentru a coincide cu vizita în Ucraina a șefului ONU, Antonio Guterres - sosit de miercuri la Lviv și care urmează să viziteze vineri portul Odesa de la Marea Neagră - și că este posibil să implice o scurgere de radiații.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins afirmațiile Ministerului rus al Apărării, acuzându-l de „cinism”.

„Există o soluție. Trebuie doar să scoateți munițiile din hale, să deminați clădirile, să eliberați personalul uzinei din celule, să încetați să mai bombardați Nikopolul de pe teritoriul (uzinei) și să părăsiți centrala”, a scris el pe Twitter.

Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski la Liov

15:47 Presa turcă prezintă primele imagini cu întâlnirea Erdogan-Zelenski din Liov:

15:38Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident / Simularea făcută de ucraineni - VIDEO

15:31 Erdogan a sosit la Liov pentru a se întâlni cu Zelenski și Guterres.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este așteptat să aibă o întâlnire bilaterală cu Zelenski și apoi o întâlnire tripartită cu președintele ucrainean și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează agenția Anadolu.

Moscova a trimis 3 avioane cu rachete hipersonice în Kaliningrad

15:11 Ministerul rus de Externe a respins joi propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ivan Nechaev, a declarat că propunerile sunt „inacceptabile".

14:42 Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că trei avioane MiG-31E echipate cu rachete hipersonice Kinzhal au fost relocate în regiunea Kaliningrad.

14:15Exporturile de gaze rusești destinate României au fost sistate brusc joi / În restul Europei, livrările Gazprom sunt stabile sau în ușoară creștere

13:50Cel puțin șapte oameni au fost uciși, iar alți 13 au fost răniți, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși în noaptea de miercuri spre joi, conform Serviciului de Urgență ucrainean.

Printre persoanele decedate în urma atacurilor se află și mama Katerinei Tabashnik, campioană europeană de juniori la săritura în înălțime, scrie Nexta, precizând că chiar sportiva a anunțat vestea pe rețelele sociale.

Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie

13:31Germania va reduce TVA-ul la gaze la 7% pentru a ajuta consumatorii, a anunțat cancelarul Scholz, citat de AFP.

13:11 Myanmar plănuiește să importe benzină și păcură rusească pentru a atenua îngrijorările legate de aprovizionare și de creșterea prețurilor, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului militar, aceasta fiind cea mai recentă țară în curs de dezvoltare care face acest lucru pe fondul crizei energetice mondiale, notează AL Jazeera.

Țara din sud-estul Asiei a menținut legături de prietenie cu Rusia, chiar dacă ambele rămân sub o serie de sancțiuni din partea țărilor occidentale - Myanmar pentru o lovitură de stat militară care a răsturnat un guvern ales anul trecut, iar Rusia pentru războiul său din Ucraina.

Transporturile de păcură ar trebui să înceapă să sosească din septembrie, potrivit presei.

12:33 Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile" la centrala nucleară Zaporojie Rusia, a avertizat ministrul său de interne.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl.

„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil", a declarat Denys Monastyrsky. Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore", a adăugat el. (The Guardian)

Moscova amenință cu închiderea centralei Zaporojie

12:20Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.

11:38 Încă o navă care transporta cereale a părăsit portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat joi Ministerul turc al Apărării, ridicând la 25 numărul total de nave care au plecat încărcate în cadrul acordului de export de cereale negociat de ONU.

Nava I Maria, sub pavilion Belize, transportă porumb, a precizat ministerul, adăugând că alte patru nave vor sosi joi în porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale.

11:30Estonia a anunțat joi că a respins „cele mai ample atacuri cibernetice din 2007 încoace", la scurt timp după ce a înlăturat monumente sovietice într-o regiune cu o majoritate etnică rusă, transmite Reuters.

Grupul de hackeri ruși Killnet a revendicat atacul, declarând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituții estoniene de stat și private, cum ar fi un sistem online de identificare a cetățenilor.

„Cu câteva excepții scurte și minore, site-urile web au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul a trecut în mare parte neobservat în Estonia", a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitală în cadrul Ministerului estonian al Afacerilor Economice și Comunicațiilor.

Killnet, care a revendicat un atac similar împotriva Lituaniei în iunie, a declarat că a acționat după ce un tanc sovietic T-34 a fost mutat marți de la un monument din orașul Narva la un muzeu.

Ucrainenii spun că inamicul a avut pierderi mari în ultimele 24 de ore

10:48 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu ceea ce par a fi explozii la un depozit de muniții din Donețkul ocupat, într-o localitate aflată la circa 20 de kilometri de granița cu Rusia.

10:05 Armata ucraineană afirmă că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 200 de soldați, 3 tancuri, 17 transportoare blindate, 17 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un avion, un elicopter, o dronă și 7 diferite vehicule și cisterne:

10:01 Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește o „provocare" la centrala nucleară Zaporojie vineri, când secretarul general al ONU, Antonio Guteres, va fi încă în Ucraina, a relatat agenția de presă rusă de stat RIA.

Într-o declarație, ministerul a susținut că nu există arme grele rusești la centrala nucleară controlată de Moscova, sau în districtele din apropiere.

De ce pierd rușii atâtea tancuri în Ucraina

09:30Imagini postate pe Twitter arată cum folosesc ucrainenii drone mini-Bayraktar pentru observarea trupelor rusești și pentru corectarea tirurilor de artilerie:

09:11 Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt i-a îndemnat pe ucraineni să nu-i mai „anuleze" pe ruși și le-a cerut să îi încurajeze în schimb să „treacă de partea noastră".

Oleksiy Arestovych a scris o lungă postare pe Telegram, criticându-și concetățenii pentru că se lasă copleșiți de emoții și „declanșează anularea la maxim":

„Este greu să înțelegi nuanțele, este mai ușor să urăști și să negi pe toată lumea. Un om inteligent caută aliați, un prost își respinge prietenii. Sunt zeci și sute de mii de oameni care stau în dubiu și care ar putea trece de partea noastră. Și acum nu o vor face".

08:56De ce au pierdut rușii atât de multe tancuri în Ucraina? Britanicii spun că armata Moscovei nu a rezolvat o problemă care s-a văzut încă de la primul război cecen.

Acuzații grave privind comandanții Legiunii Internaționale din Ucraina

08:36 Un material de investigație al ziarului Kyiv Independent prezintă acuzații grave ale mai multor soldați străini care luptă de partea Ucrainei, aceștia dezvăluind misiuni sinucigașe, abuzuri și amenințări ale conducerii Legiunii Internaționale.

  • Conducerea aripii Legiunii Internaționale aflată în subordinea serviciilor de informații ar fi implicată în diverse încălcări, inclusiv abuzuri, furturi și trimiterea de soldați nepregătiți în misiuni nesăbuite.
  • Unul dintre comandanții unității - un subiect frecvent al plângerilor soldaților - este un presupus fost membru al unei organizații infracționale din Polonia, căutat în țară pentru fraudă. În unitatea Legiunii, el este implicat în coordonarea operațiunilor militare și a logisticii.
  • Luptătorii Legiunii îl acuză de abuz de putere, ordonând soldaților să jefuiască magazine, amenințând soldații cu arma și hărțuind sexual femeile medic din cadrul Legiunii.

08:19 Forțele rusești continuă loviturile asupra Harkovului, afirmă un guvernator citat de Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a afirmat că forțele ruse au lansat rachete asupra Harkovului în noaptea de 18 august, rănind cinci persoane, inclusiv un copil.

08:06Noua narațiune a rușilor: Loviturile încasate de ei în Crimeea sunt acte teroriste / Ce vrea Moscova să obțină negând că atacurile au fost opera partizanilor și armatei ucrainene

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Bombardamentele rusești într-o zonă rezidențială din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au ucis miercuri seara șapte persoane și au rănit 16, a anunțat Serviciul ucrainean pentru situații de urgență.
  • Forțele ucrainene au ucis 29 de „ocupanți", și au distrus piese de artilerie, vehicule blindate și un depozit militar, a afirmat districtul de sud al Comandamentului operațional al forțelor armate ucrainene.
  • Flota rusă a Mării Negre cu baza în Crimeea a instalat un nou comandant, a anunțat miercuri agenția de știri RIA, citând surse, după ce bazele militare rusești din peninsulă au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile.
  • Tehnicienii ucraineni de la centrala nucleară controlată de Rusia și lovită de bombardamente lucrează sub amenințarea tunurilor rusești și se confruntă cu o presiune uriașă, dar rămân pentru a se asigura că nu va avea loc un dezastru de tip Chornobîl, a declarat unul dintre ei.
  • Secretarul general al ONU, Guterres, se va întâlni cu președintele ucrainean Zelenski la Liov, în vestul Ucrainei, pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, precum și despre găsirea unei soluții politice la conflict.
  • Îngrijorați de frustrarea unor țări că războiul consumă prea multă atenție la nivel mondial după cele șase luni de invazie, diplomații occidentali se confruntă cu dificultăți în încercarea de a susține hotărârea internațională de a izola Rusia pe plan diplomatic.
  • ​Ambasada Rusiei în SUA a cerut vize pentru ministrul rus de externe Serghei Lavrov și delegația rusă ce vrea să participe la Adunarea Generală a ONU din septembrie.
  • Alte trei nave cu exporturi au părăsit miercuri porturile ucrainene din Marea Neagră, a declarat un grup de monitorizare, ridicând la 24 numărul navelor care au părăsit Ucraina în cadrul unui acord de export de cereale mediat de ONU.
  • Rusia estimează că prețul mediu al gazului de export va fi mai mult de dublu în acest an, ajungând la 730 de dolari pe 1.000 de metri cubi, înainte de a scădea treptat până la sfârșitul anului 2025, pe măsură ce exporturile de gaze prin conducte vor scădea, se arată într-o prognoză a Ministerului Economiei consultată de Reuters.
  • Rusia elaborează un sistem de depistare automată a informațiilor interzise, „Okulus” urmând să analizeze fotografiile, imaginile video, textele de pe site-uri, rețelele de socializare și servicii de mesagerie.
  • Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că hackeri cu sediul în Rusia au efectuat un atac de trei ore asupra site-ului său, dar nu au provocat probleme semnificative.

------------