Cel puţin 12 persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor efectuate în seara zilei de miercuri şi joi dimineaţă de forţele ruse asupra Harkovului, centrul administrativ al regiunii omonime din nord-estul Ucrainei, a relatat joi agenţia de presă ucraineană Ukrinform, amintind că un bilanţ precedent consemna şase morţi şi zeci de răniţi, relatează Agerpres.

Război în Ucraina: Clădiri rezidențiale din orașul Harkov distruse de atacuri cu rachetă ruseștiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Trupele de ocupaţie ruse continuă bombardarea masivă a Harkovului, după o lovitură devastatoare cu o rachetă Iskander miercuri seara, în jurul orei locale 21:30. Oraşul a fost atacat din nou cu rachete joi dimineaţă, la fel ca în seara precedentă a fost avariată o pensiune, iar în locurile în care au căzut rachetele au izbucnit incendii, scrie agenţia ucraineană de presă.

Numărul persoanelor rănite este de ordinul zecilor, cel puţin 35, între care copii şi persoane în vârstă, conform autorităţilor locale.

„Cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, spune primarul

„Noaptea trecută şi această dimineaţă au fost cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, a declarat primarul ucrainean al oraşului Igor Terehov, semnalând că vineri va fi o zi de doliu în memoria victimelor.

Situat la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia, acest oraş, al doilea ca mărime din Ucraina, este vizat cu regularitate de către armata rusă, care nu a reuşit niciodată să-l cucerească. Sute de civili au fost ucişi în regiunea omonimă, potrivit autorităţilor.

Racheta Iskander a lovit miercuri seara o clădire cu trei etaje, fostă pensiune pentru persoane cu deficienţe de auz, în prezent doar o clădire rezidenţială. Printre victimele salvate se numără şi persoane cu dizabilităţi.

Clădirea parţial distrusă în urma bombardamentelor ruseşti de joi dimineaţă era o pensiune cu patru etaje.

Podoliak: „Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945”

Rusia vrea să transforme Harkovului în Alep-2016, în Groznîi-1996 sau Varşovia-1945, a reacţionat pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de Unian.

„Harkov. 175 de zile de groază. Teroare zilnică, lovituri cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi civililor. Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945 şi se delectează cu sânge în transmisiune directă. Toţi cei care continuă să aibă de a face cu Moscova sunt complici la această crimă”, susţine Podoliak în postarea sa.

Aceste atacuri ruseşti în nord-estul Ucrainei, dar şi în alte părţi ale ţării, au avut loc înaintea unei întâlniri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

___