Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului a anunțat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile din Republica Moldova au trimis o brigadă specială de poliție în regiunea rusofonă Găgăuzia „pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale”, relatează Deschide.md și Agerpres.

Vladimir Soloviov, propagandist al Kremlinului, în emisiunea sa de la Rossiya-1Foto: WillWest News / Profimedia Images

Soloviov citează surse găgăuze care afirmă că autoritățile de la Chișinău au trimis în regiunea autonomă brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” pentru „înăbuşirea unor proteste antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni”.

În acest sens, Soloviov citează un canal de Telegram din Găgăuzia care sprijină agresiunea rusă în Ucraina şi aşteaptă ca forţele ruse să ajungă cât mai repede la graniţele Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

Potrivit uneia dintre sursele pro-ruse citate de acesta, „conducerea (moldoveană) se teme că situaţia va scăpa de sub control, aşa că a luat decizia să trimită trupe speciale în regiune”.

Chișinăul neagă „informațiile” lui Soloviov

Poliția moldoveană a respins informațiile prezentate de Soloviov într-un comunicat remis presei.

„Cu referire la informaţiile care circulă în mediul online despre aplicaţiile efectuate de Brigada de poliţie cu destinaţie specială 'Fulger' a IGP la Comrat (n.r. capitala Găgăuziei), precizăm că este vorba despre nişte exerciţii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reacţie şi de intervenţie a angajaţilor”, afirmă comunicatul.

„Acest tip de exerciţii vor avea loc pe întreg teritoriul ţării. Rugăm cetăţenii să se informeze din surse sigure şi să-şi păstreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc în permanenţă”, subliniază acesta.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie cu scopul de a limita propagarea dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova, interzicând la doar două zile după începerea „operațiunii militare speciale” site-urile Sputnik și Gagauznews.

Agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a tensionat și mai mult relațiile dintre Chișinău și Moscova în contextul în care guvernul pro-european condus de Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie.

Tot în luna martie Republica Moldova s-a cuplat cu succes la rețeaua electrică europeană, după ce s-au debranșat de cea rusească.

În aprilie și mai au avut loc mai multe provocări în regiunea separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Molodva despre care președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu exclusiv acordat HotNews.ro că ar lucra pentru interese străine.

Urmărește ultimele evoluții din a 176-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.