ONU trebuie să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse și vizată de mai multe bombardamente în ultima perioadă, pentru că altfel pot exista „consecințe catastrofale pentru întreaga lume”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întâlnire la Liov cu secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, scrie Reuters.

Presedintele Volodymyr ZelenskiFoto: Profimedia Images

Zelenski a scris pe Telegram că el și Guterres au discutat despre acordul intermediat de ONU pentru a debloca porturile ucrainene, astfel încât să fie evitată o agravare a crizei alimentare globale, dar „a fost acordată o atenție deosebită subiectului șantajului nuclear al Rusiei” în privința centralei nucleare de la Zaporojie.

  • „Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume.
  • De aceea, ONU trebuie să asigure securitatea acestui obiect strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse”, a scris Zelenski.

Kievul acuză Moscova, ale cărei forțe au capturat centrala nucleară în martie, că o folosește ca scut din care bombardează ținte ucrainene, în timp ce Rusia susține că Ucraina este cea care lansează bombardamentele în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Tot joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația.

Șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, Igor Kirillov, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.

El a mai spus că în cazul unui accident la centrală materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (...) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a declarat miercuri șeful NATO, Jens Stoltenberg

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului.

Citește și: