Un binecunoscut om de afaceri aflat în exil în SUA după ce l-a criticat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost găsit mort în fața blocului în care locuia, într-un cartier de lux din Washington D.C., relatează tabloidul New York Post, preluat de Rador.

Dan RapoportFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit unor surse din poliție, Dan Rapoport, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit zăcând pe trotuar în fața unui bloc de apartamente de pe 2400 Main Street din cartierul Georgetown, duminică, în jurul orei 21.00.

Poliția a anunțat că macabra descoperire a fost făcută după ce a primit un telefon legat de o „persoană care s-ar fi aruncat de la etaj”.

Nu s-a anunțat cauza decesului, dar poliția a făcut următoarea declarație: „Deocamdată, nu credem că ar fi vorba despre o crimă”.

Văduva lui Dan Rapoport: „Nu e vorba de nicio sinucidere”

Vestea morții sale a fost anunțată pentru prima oară de Yunia Pugacheva, fost redactor al publicației Tatler Russia, care, într-o postare pe contul său de Telegram, a declarat că Rapoport s-a sinucis, iar câinele acestuia - un metis pe nume Boy - a fost găsit într-un parc din apropiere, împreună cu un bilet în care se anunța sinuciderea și bani în numerar.

Pugacheva a susținut că ultima oară l-ar fi văzut pe Rapoport, un bancher specializat în investiții și fost co-proprietar al Soho Rooms, un popular club de noapte din Moscova, în barul Connaught din Londra, unde, potrivit declarațiilor sale, el era „ca întotdeauna, înconjurat de femei tinere” după ce soția l-ar fi părăsit.

Cu toate acestea, văduva lui Rapoport, Alena Rapoport, a negat că soțul său s-ar fi sinucis.

„Nu au existat bilete în care să se anunțe sinuciderea, nu e vorba de nicio sinucidere, nu există nicio călătorie la Londra, nu e vorba de nicio ruptură”, a subliniat Alena pe RBC, un site rusesc de știri, ea adăugând că moartea lui Rapoport face acum obiectul unei anchete deschise de autorități.

Ce a găsit poliția la locul decesului

Cu două zile înaintea morții sale, Rapoport a postat ceea ce s-a dovedit ulterior a fi ultimul său mesaj de pe Facebook - o fotografie întunecată a lui Marlon Brando în rolul colonelului Kurtz din filmul „Apocalipsul acum”, însoțită de următorul text: „Oroarea, oroarea”.

Poliția a descoperit la locul incidentului o serie de obiecte personale care i-ar fi aparținut lui Rapoport - peste 2600 de dolari în numerar, un telefon mobil spart și o cască crăpată, după cum relatează ziarul britanic Daily Mail.

Ziarul a mai relatat că, cu câteva luni înaintea morții sale, Rapoport ar fi fost în conflict cu o firmă financiară rusească, care încercase să îl înșele cu 10.000 de dolari, după cum a pretins el într-un mesaj trimis unui prieten.

I-a vândut o casă Ivankăi Trump

Rapoport era născut în Letonia, pe vremea când această țară baltică făcea parte din Uniunea Sovietică. În 1980, familia sa a emigrat în SUA, după ce i s-a acordat azil politic.

În 1991, Rapoport a absolvit Universitatea din Houston, iar după căderea Uniunii Sovietice s-a mutat în Rusia pentru o carieră ca bancher specializat în investiții.

Rapoport a părăsit Rusia în 2012 din cauza sprijinului său față de disidentul Alexei Navalnîi - care în prezent execută ani grei de închisoare într-un celebru penitenciar de maximă siguranță - și a revenit în SUA împreună cu prima sa soție, Irina, un fotomodel.

Soții Rapoport s-au stabilit într-un imobil impunător, în valoare de milioane de dolari, aflat în cartierul Kalorma din Washington D.C.

În 2016, Rapoport le-a vândut proprietatea lui Jared Kushner și Ivankăi Trump, mutați în capitală pentru a intra în Administrația lui Donald Trump.

L-a criticat pe Putin pentru anexarea Crimeei

La puțin timp după aceea, Rapoport, care pe atunci era deja divorțat, a plecat la Kiev, în Ucraina, unde a cunoscut-o pe Alena, a doua sa soție, de profesie medic virusolog.

Rapoport s-a remarcat drept un fervent susținător al independenței Ucrainei și l-a criticat pe Putin în urma anexării Crimeei.

După izbucnirea războiului cu Rusia din luna februarie, Alena Rapoport a declarat la BBC că soțul ei a reușit să le evacueze din Kiev pe ea și pe fetița lor, după care s-a întors „ca să vină în ajutorul țării mele. Mai târziu, urma să ne revedem în Statele Unite”, a spus ea.

___