Numărul enorm de tancuri pierdute de armata de invazie a lui Vladimir Putin din Ucraina se datorează parțial incapacității de a folosi blindajul reactiv, ei continuând cultura utilizării necorespunzătoare a acestora ce s-a văzut încă de la primul război cecen, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de joi dimineață.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • Este foarte probabil ca pierderile masive ale tancurilor principale de luptă rusești din Ucraina să se datoreze parțial eșecului Rusiei de a monta și de a utiliza în mod corespunzător blindajul reactiv exploziv (ERA).
  • Folosit corect, ERA reduce eficacitatea proiectilelor care se apropie înainte ca acestea să lovească tancul. Acest lucru sugerează că forțele rusești nu au corectat cultura utilizării necorespunzătoare a ERA, care datează încă din timpul primului război cecen din 1994.
  • Este foarte probabil ca multe echipaje de tancuri rusești să nu fi fost instruite pentru a întreține ERA, ceea ce duce fie la montarea necorespunzătoare a elementelor explozive, fie la omiterea completă a acestora.
  • Aceste deficiențe contribuie probabil la incidentele generalizate de expulzare a turelei, care sunt bine documentate în videoclipuri realizate de martori oculari din Ucraina.
  • Războiul a fost marcat de numeroase eșecuri ale comandanților ruși în ceea ce privește aplicarea disciplinei de luptă de nivel inferior - cum ar fi utilizarea ERA. Efectul cumulativ al acestor eșecuri este probabil un factor semnificativ în spatele performanței slabe a forțelor rusești.

Armata ucraineană a spus miercuri că rușii au pierdut în cele aproape șase luni de invazie 1.886 de tancuri. Potrivit siteului Oryx ce monitorizează războiul din Ucraina, există confirmări vizuale că rușii au pierdut 961 de tancuri (590 distruse, 37 deteriorate, 51 abandonate și 283 capturate).

-------------