Statele Unite vor anunţa, posibil chiar miercuri, un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari, a afirmat marţi un oficial american, citat de agenția Reuters.

Antony Blinken la o intalnire cu guvernul ucraineanFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Pachetul ar urma să fie cel mai mare din partea Washingtonului în cele şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina, iar data anunţată ar coincide cu Ziua Independenţei ucrainene, menţionează agenţia.

Fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina (USAI), aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului condus de preşedintele Joe Biden să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

Vorbind sub condiția anonimității, oficialul a spus că noul pachet militar nu pare să includă tipuri de arme care nu au fost furnizate până acum forțelor armate ucrainene, acesta urmând să includă muniții și sisteme necesare apărării pe termen mediu a Ucrainei.

Noile arme americane ar putea ajunge doar în câteva luni în mâinile ucrainenilor

Dacă armele vor fi cumpărate direct de la producătorii americani prin programul USAI acestea ar putea ajunge în Europa abia peste câteva luni.

Oficialul american a mai precizat că nu este exclus ca înainte de formalizarea anunțului să fie modificată structura pachetului în ceea ce privește armamentul inclus.

Statele Unite au furnizat până acum ajutoare militare în valoare de 10,6 miliarde de dolari Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Ultimul pachet de asistență militară pentru Kiev a fost anunțat de Pentagon mai devreme în cursul lunii august, acesta conținând în principal rachete pentru sistemele HIMARS primite de ucraineni, dar și noi rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), o mie de rachete antitanc Javelin și sute de sisteme antitanc AT4 de fabricație suedeză.

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii principali ai președintelui Volodimir Zelenski, afirma marți dimineața că 50 de sisteme HIMARS, care valorează în jur de 200 de milioane de dolari, ar putea schimba complet cursul războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 181-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.