Compania petrolieră franceză TotalEnergies operează în continuare în Rusia și face profit de pe urma vânzării de condensat de gaz către Rusia, care ulterior este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ale armatei ruse, notează miercuri cotidianul francez Le Monde. Grupul a negat acuzațiile, potrivit Reuters.

Suhoi Su-34Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Compania petrolieră franceză TotalEnergies operează, împreună cu partenerul său local Novatek, un zăcământ din care se extrage condensat de gaz, o hidrocarbură lichidă care este transformată în kerosen și apoi folosită pentru a alimenta avioanele de luptă rusești care bombardează orașele din Ucraina, relatează Le Monde.

Potrivit publicației franceze, compania petrolieră TotalEnergies deține 49% din acțiunile de la Terneftegaz, care operează acest depozit, în timp ce 51% aparțin Novatek, un mare producător rus de gaze.

Din informațiile obținute de Le Monde de pe piața energiei, reiese că lanțul de aprovizionare de la depozitul de gaz Termokarstovoye din Siberia operat de Terneftegaz ajunge la două baze aeriene militare, Morozovskaya și Malchevo, care găzduiesc escadrile de avioane de luptă multirol, acuzate de organizațiile neguvernamentale Amnesty International și Human Rights Watch că au bombardat ținte civile în Ucraina, inclusiv Teatrul din Mariupol în luna martie, când au fost ucise aproape 600 de persoane.

Compania franceză TotalEnergies a negat miercuri informațiile prezentate miercuri de Le Monde potrivit cărora condensatul de gaz transformat în combustibil pentru avioane și livrat de o companie pe care o deține în coproprietate cu compania rusă Novatek ar fi aprovizionat bazele armatei ruse, potrivit Reuters.

"Nu, TotalEnergies nu produce kerosen pentru armata rusă", a precizat compania într-un comunicat.

Bombardamentul de la Teatrul din Mariupol

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.000 de oameni, printre care copii și mame însărcinate, a fost bombardată de trupele ruse la 16 martie.

Imagini din satelit au arătat că în fața și în spatele teatrului din Mariupol înainte de bombardament era scris cuvântul ”COPII” (дeти).

O investigație a Associated Press a găsit dovezi că atacul asupra teatrului din Mariupol din 16 martie a ucis aproape 600 de persoane aflate în interiorul sau în afara clădirii.

Reacția președinției franceze

TotalEnergeis s-a confruntat cu critici în Occident pentru că nu a urmat exemplul altor mari companii energetice, precum Shell și BP, care au declarat că vor renunța la activele lor din Rusia, notează Reuters.

Guvernul francez a declarat că este la latitudinea fiecărei companii să stabilească ce activități comerciale doresc să mențină în Rusia, cu condiția să respecte sancțiunile internaționale.

Contactată de Reuters, președinția franceză a refuzat să comenteze articolul din Le Monde și investițiile companiei TotalEnergies.

___