Şase oameni au fost ucişi şi unul rănit într-un atac comis de un bărbat înarmat la o moschee din provincia Herat, în vestul Afganistanului, a anunţat Ministerul de Interne afgan în noaptea de luni spre marţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Talibani in AfganistanFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Luni, „la 21:00 (16:30 GMT), o persoană neidentificată a deschis focul asupra credincioşilor într-o moschee din districtul Guzara", la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina la sud de capitala provinciei Herat, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului.

„Şase civili au fost ucişi şi unul a fost rănit", a declarat Abdul Matin Qani pe reţeaua de socializare X.

Până marţi dimineaţă atacul nu a fost revendicat în această ţară lovită frecvent de atentate ale grupării Stat Islamic din Khorasan (EI-K), care vizează adesea comunitatea şiită.

Televiziunea afgană Tolo News a indicat, pe baza unor surse locale, că moscheea vizată luni seara aparţine minorităţii şiite.

EI-K a revendicat responsabilitatea unui atac cu explozibili asupra unui microbuz la 21 aprilie într-un district din Kabul, care a făcut un mort şi trei răniţi.

Cu o lună înainte, un atac sinucigaş în Kandahar (sud), revendicat tot de EI-K, a provocat trei morţi, conform unor surse oficiale, însă o sursă din spital contactată de AFP a făcut referire la 20 de morţi.

Atentatorul sinucigaş îşi declanşase centura explozivă în faţa unei bănci în care erau mulţi funcţionari publici care veniseră să-şi încaseze salariile, în acest bastion istoric al talibanilor.

Deşi există în general o mai mare siguranţă în Afganistan de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, sute de oameni au fost ucişi sau răniţi de atunci în atacuri care vizează adesea civili.