​Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu mai este favoritul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit platformei independente ruse de investigație iStories. Liderul de la Kremlin se pare că a început să se consulte cu comandanții militari direct însărcinați cu operațiunile de luptă din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Puin şi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu la forumul Army 2022Foto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, părea favoritul lui Vladimir Putin, petrecându-și vacanțele impreună și având discuții îndelungi.

Aparent, Kremlinul susținea că vorbesc despre construirea unor noi orașe în Siberia, însă jurnaliștii de investigație suspectează că de fapt cei doi plănuiau pregătirea armatei pentru o cucerire rapidă a Ucrainei.

Surse din Statul Major General al Forțelor Armate Ruse au declarat pentru iSories că după ce strategia blitzkrieg, care presupunea cucerirea Ucrainei într-un termen foarte scurt, a eşuat, liderul de la Kremlin și-a pierdut încrederea în ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

După retragerea trupelor rusești de la Kiev, Putin ar fi încercat să deplaseze personal armata, însă a renunțat, iar acum, trecând peste capul lui Șoigu, se consultă direct cu comandanții militari care sunt implicați în operațiunile de luptă, cu toate că Șoigu este aparent la conducerea armatei ruse.

Jurnaliștii ruși de investigație remarcă faptul că nu doar FSB l-a dezinformat pe Putin privind situația din Ucraina de dinaintea războiului, dar și Șoigu i-ar fi promis lui Putin să cucerească Ucraina cu militari prin contract, fără mobilizare generală și în cel mai scurt timp posibil.

Dar rușii nu au reușit să cucerească Kievul și au fost nevoiți să se retragă, pretinzând că a fost vorba de "bunăvoința" conducerii ruse.

Putin l-a pus într-o lumină proastă pe Șoigu și în public

Sursele iStories spun că Putin a devenit conștient de situația reală din Ucraina privind „operațiunea militară specială” pe care a lansat-o la 24 februarie în momentul în care problemele nu mai puteau fi băgate sub preș și a trecut la consultări direct cu generalii săi, care au experiență în Siria și în alte zone fierbinți.

La începutul lunii iulie, Putin l-a stânjenit public pe Șoigu sugerând că nu are cu adevărat nevoie de informările sale, spunând că generalul-colonel Aleksandr Pavlovici Lapin, comandantul grupului central de trupe în timpul invaziei Ucrainei, și generalul de armată Surovikin Serghei Vladimirovici, comandantul grupării sudice de trupe, i-au raportat deja despre evoluția „operațiunii speciale militare”.

Cu toate acestea, nu se știe ce rol mai are Șoigu, iar surse apropiate Statului Major General al Forțelor Armate Ruse spun, de asemenea, că deciziile privind unele numiri cheie în ministerul rus al apărării sunt deja luate fără a se ține cont de părerea lui Șoigu.

Un exemplu în acest sens este numirea generalului-colonel Mihail Teplinski în funcția de comandant al trupelor aeropurtate în luna iunie a acestui an, Șoigu având o atitudine ostilă față de el după ce a îndrăznit să nu fie de acord cu ministrul la o întâlnire.

Citește și:

Care este situația în armata Rusiei

Oficialii armatei citați de jurnaliștii de investigație spun că există o lipsă catastrofală de soldați și ofițeri pe front și de aceea acum avansează încet.

Potrivit unor estimări citate de iStories, forțele Rusiei numără circa 150-180 de mii de soldați și ofițeri, în timp ce Ucraina a avut la începutul invaziei 250.000, mobilizând în cele din urmă până la 700.000 de militari.

Numărul forțelor rusești este mic pentru o cucerire rapidă, iar din cauza avansării lente războiul ar putea să se prelungească cu un an sau doi.

În ciuda dificultăților din cauza numărului insuficient de trupe, Putin s-a opus mobilizării generale, fapt criticat de conducerea militară, care încearcă să compenseze prin diverse moduri lipsa personalului: interzice angajaților din armată să demisioneze, implică grupul Wagner și recrutează prizonieri pentru a lupta în război.

Lui Șoigu îi este frică să ridice problema mobilizării în fața lui Putin ca să nu îi amintească de eșecul privind cucerirea rapidă a Kievului, iar ministrul rus al Apărării și apropiații lui ar plăti bani buni pentru materiale în mass-media pentru a prezenta necesitatea unei mobilizări, în speranța că liderul de la Kremlin va privi cu ochi buni această posibilitate, însă până acum nu au avut rezultatul scontat.

În mass-media rusă există o bătălie și între FSB și armata rusă, care se acuză reciproc de dezinformarea lui Putin, care a dus la un eșec în privința „operațiunii militare speciale”.

Sursele iStories spun că serviciile secrete ruse și armata Rusiei au adunat informații pentru zeci de dosare penale, însă așteaptă momentul oportun pentru deschiderea lor ca să nu scadă și mai mult moralul trupelor rusești de pe front.

Este foarte posibil ca Șoigu să rămână momentan în fruntea armatei ruse deoarece Vladimir Putin nu vrea să facă o schimbare într-un moment delicat, concluzionează jurnaliștii de investigație de la iStories.

Platforma rusă de știri de investigație iStories a fost declarată „agent străin” de către Rusia în 2021.

___