Rachete rusești au lovit micul oraș estic Chaplyne, ucigând cel puțin 22 de persoane, au declarat oficialii locali, în timp ce Ucraina a marcat miercuri 31 de ani de la independența sa de sub dominația sovietică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de joi, ziua 183 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:50Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, îl puteți vedea aici.

00:55O misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar putea merge la centrala nucleară Zaporojie, capturată de Rusia, în zilele următoare, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, relatează Reuters.

Zelenski - Lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear la Zaporojie

00:41Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a invitat pe nunțiul apostolic în Ucraina, Arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, să-și exprime dezamăgirea față de declarația Papei Francisc despre Daria Dugina; era fiica lui Aleksandr Dugin, arhitectul conceptului așa-numitei păci rusești.

„Am citit cu atenție citatul integral al Papei Francisc și, în primul rând, am decis să-l invităm pe Nunțiul Apostolic la Ministerul Afacerilor Externe pentru a-și exprima dezamăgirea Ucrainei cu aceste cuvinte”, a spus Kuleba într-o conferință de presă.

Kuleba a spus că nunțiul s-a aflat joi la Ministerul Afacerilor Externe, iar în curând va apărea o declarație pe această temă cu detalii. Șeful diplomației ucrainene a menționat că invitația nunțiului la minister este în sine un caz fără precedent și vorbește de la sine.

Papa Francis a fost criticat public inclusiv de către Ambasadorul Ucrainei la Vatican, după ce acesta a spus miercuri că „nevinovații plătesc pentru război", referindu-se la Daria Dughina ca fiind "acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă aflată sub scaunul unei mașini la Moscova".

00:11Lumea a fost joi la un pas de un accident nuclear la centrala Zaporojie, după ce curentul a fost întrerupt la cele două reactoare rămase în funcțiune, a declarat președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

23:06Rusia a bombardat comuna Velîka Kostromka, din regiunea Dnipropetrovsk, cu rachete Uragan, relatează Kyiv Independent.

Mai multe clădiri rezidenţiale şi clădiri agricole din sat au fost distruse pe 25 august, deşi nimeni nu a fost rănit, potrivit Mikola Lukașuk, şeful Consiliului regional Dnipropetrovsk.

22:45 VIDEO Monumentul Victoriei Sovietice din Riga a căzut în mod spectaculos

22:31Agenția Internațională pentru Energie Atomică și alte organisme mondiale trebuie să acționeze mult mai rapid pentru a forța trupele rusești să părăsească teritoriul centralei nucleare Zaporojie, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„În fiecare minut în care trupele ruse rămân la centrala nucleară există riscul unei catastrofe globale de radiații”, a spus el într-o adresă video.

Rușii au 21 de puncte de filtrare a ucrainenilor în Donețk

22:07 Unul dintre cei mai influenți oficiali de la Moscovacere „protejarea” finlandezilor de „influența” occidentală

21:49Unul dintre directorii FSB responsabili de eșecul invaziei rusești ascunde milioane de dolari / Cine conducea „coloana a cincea” a Rusiei

21:29 Rusia și forțele separatiste pro-ruse din Ucraina operează în 21 de locații pentru a reține, interoga și procesa prizonierii de război și a civilii, potrivit unui nou raport al cercetătorilor de la Universitatea Yale, susținut de Departamentul de Stat al SUA, ca parte a eforturilor de a trage Moscova la răspundere pentru crimele de război, relatează Reuters.

20:59Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei și să permită oficialilor internaționali să evalueze siguranța acesteia, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în martie și rămâne aproape de linia frontului. A fost supusă bombardamentelor repetate în ultimele săptămâni, stârnind temeri cu privire la un dezastru nuclear, atât Rusia, cât și Ucraina acuzându-se reciproc de bombardamente.

„Rusia ar trebui să fie de acord cu zona demilitarizată din jurul centralei și să permită o vizită Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cât mai curând posibil pentru a verifica siguranța și securitatea sistemului”, a spus Jean-Pierre.

20:37 Unul dintre aliații Rusiei face deja pregătiri să-i ia locul ca exportator de petrol către Europa

20:15Kievul schimbă numele a 95 de străzi și piețe legate de Rusia și Uniunea Sovietică. Schimbările de nume, vizând în mare parte nume ale orașelor rusești și personalități celebre, au fost aprobate de Consiliul orașului Kiev și anunțate de primarul Vitali Kliciko.

Strada Piterska (după porecla orașului rus Sankt Petersburg) devine Londonska (după capitala britanică) și strada Mareșal Malinovsky (după comandantul militar sovietic Rodion Malinovsky) devine strada Regimentului Azov.

Rusia concentrează peste 400 de avioane și 360 de elicoptere la granița cu Ucraina - Forțele armate ucrainene

19:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a avut joi„o conversație grozavă” cu președintele american Joe Biden, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.

„Am discutat despre pașii suplimentari ai Ucrainei în drumul nostru către victoria asupra agresorului și (de) importanța tragerii Rusiei la răspundere pentru crimele de război”, a scris el pe Twitter.

19:47 Rusia concentrează peste 400 de avioane și 360 de elicoptere la granița cu Ucraina, potrivit lui Yurii Ihnat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

19:38 Nou avertisment dur al generalului Kirilo Budanov: „A venit vremea răzbunării” pentru ucraineni

19:35 Linia electrică obișnuită care furnizează energie electrică centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), capturată de Rusia, funcționează din nou după ce a fost întreruptă joi, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Reuters.

18:55În Rusia, a avut loc o competiție neoficial care s-a numit „Cine mai rus?”, relatează Nexta. În cadrul competiției, a participat și o formație care se numește „Noi suntem ruși”. Din repretoriul formației, versurile unei melodii sunau în felul următor: „Dacă țara are nevoie de noi, ne vom lăsa viețile în război”.

18:45Ucraina a calificat joi drept ''minciună şi propagandă'' afirmaţiile Moscovei conform cărora ar fi ucis circa 200 de soldaţi ucraineni în atacul cu rachetă efectuat miercuri asupra unei gări din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, atac soldat conform Kievului cu moartea a peste 20 de civili, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Este o ''minciună în plus" venită din partea ''unei ţări teroriste'', a declarat acestei agenţii un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yrik Sak.

17:59VIDEO Sfârșit de sagă: Blindatele germane Gepard au ajuns pe frontul din Ucraina, deși nu e clar dacă trag

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată total de la rețeaua electrică

17:25Un băiat de 17 ani a murit în urma bombardamentelor rusești în orașul Orihiv din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean, relatează The Guardian.

Un alt bombardament inamic masiv a avut loc în orașul Orihiv și așezările din jur. Ocupatorul a folosit artileria și a tras câteva ore la rând. Un băiat de 17 ani a murit. A fost grav rănit și a murit în drum spre spital. O femeie de 66 de ani din satul Preobrazhenka a fost grav rănită în atacul inamicului”, a spus Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporojie, pe Telegram.

16:48VIDEO Ieșire în decor a lui Vladimir Soloviov care uită de propaganda oficială, dar dă asigurări că totul va fi bine: „Ne-am folosit mai puțin de 15% din armată” în Ucraina

16:40Centrala nucleară Zaporojie este total deconecatată de la rețea, după ce daunele provocate de un incendiu la liniile electrice au dus la oprirea celor două reactoare rămase în funcțiune, a anunțat joi compania nucleară Energoatom, relatează Reuters și AFP.

"Cele două reactoare ale centralei în exploatare au fost deconectate de la rețea. Drept urmare, acțiunile invadatorilor au provocat o deconectare completă a centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa", a spus grupul Energoatom pe Telegram.

16:30O rachetă rusească a lovit o casă din regiunea Harkov, a spus guvernatorul Oleg Sinegubov. Un bărbat a murit, iar soția acestuia a fost rănită ușor, relatează Kyiv Indepnendent.

16:22Ucrainenii au lovit din nou podul Antonovskiy de peste Nipru, din regiunea Herson, relatează Kyiv Independent.

Comandamentul Operațional Sud a spus că forțele rusești nu încearcă în acest moment să folosească sau să repare podul.

Armata ucraineană a distrus, de asemenea, două puncte de comandă și control ale unităților de artilerie rusă din apropierea orașelor Kahovka și Berîslav din regiunea Herson, distrugând artilerie autopropulsată, vehiculele și un depozit de muniții în Nova Kakhovka, a declarat Comandamentul Operațional Sud.

15:57 Belarus va organiza sâmbătă exerciții militare pentru rezerviștii și recruții din unitățile de apărare teritorială ale țării, a anunțat joi Ministerul Apărării într-un comunicat.

Exercițiile se vor concentra pe întărirea protecției în jurul capitalei Minsk, a susținut ministerul apărării.

15:29 Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, ocupat de Rusia, a postat o înregistrare video cu pagubele produse la o clădire care ar fi fost folosită de oficiali susținuți de Rusia în regiune.

„Aseară, sediul ocupanților din satul Pryazovske a fost aruncat în aer", a afirmat Fedorov pe Telegram. „Acolo rușii se pregăteau pentru `vot` (la refrerendumul de alipire la Rusia) și au eliberat pașapoarte rusești", a adăugat el. (CNN)

Putin decide prin decret ca armata rusă să aibă mai multe cadre

15:10Uniper și fosta Gazprom Germania îți impart partea leului din suprataxa la gaz, în valoare totală de 34 de miliarde euro

15:03 Franța și-a umplut depozitele de gaze pentru iarnă în proporție de 90% până joi dimineață, potrivit platformei europene Agregated Gas Storage Inventory (AGSI).

Obiectivul guvernului este de a umple 100% capacitatea de stocare a gazelor naturale a țării până în noiembrie, în condițiile în care robinetul de export al Rusiei către țările occidentale care sprijină Ucraina se închide treptat, iar prețurile la gaze în Europa sunt aproape de un nivel record. (AFP)

14:51 Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret pentru a crește dimensiunea forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 la 2,04 milioane de oameni, a anunțat agenția de presă RIA Novosti.

Cifra, care include o creștere cu 137.000 a numărului de cadre militare la 1,15 milioane, intră în vigoare la 1 ianuarie.

14:45Bulgaria a respins extrădarea în Rusia a activistului anti-război care și-a ars pașaportul în fața consulatului.

Sistemele de siguranță de la centrala Zaporojie au fost activate - presa rusă

14:29 Sistemele de siguranță de la centrala nucleară Zapororojie din sudul Ucrainei au fost activate joi, a transmis agenția de știri RIA Novosti, după ce au fost raportate întreruperi de energie electrică în zone întinse de pe teritoriul controlat de Rusia.

Au fost anunțate întreruperi de curent în părți din regiunile Zaporojie și Herson, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a bombardat centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa.

14:18 Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat pentru postul francez France 24 că ar putea vizita în curând centrala nucleară Zaporojie, aflată în prezent sub control rusesc.

„Suntem foarte, foarte aproape de acest lucru [un acord cu Rusia]", a declarat Grossi în aceeași zi în care s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris.

Miniștrii francez și rus al apărării au discutat, de asemenea, despre centrala nucleară la telefon în aceeași zi.

14:11 Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a acuzat joi un organism internaţional de supraveghere.

„Sute de atacuri cu arme cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, semnalate sau au avut loc în Ucraina în acest an”, afirmă Observatorul pentru arme cu dispersie (Cluster Munition Coalition, CMC) în raportul său anual. (AFP, Agerpres)

14:06 Marea Britanie își va împărtăși experiența tehnică cu Ucraina ca parte a unui nou pachet de sprijin pentru a ajuta țara să-și reconstruiască infrastructura și rețeaua de transport, a anunțat joi guvernul.

Experții britanici vor oferi cunoștințe tehnice în domeniul reconstrucției aeroporturilor, a pistelor și a porturilor și vor ajuta la identificarea oportunităților de formare pentru personalul din domeniul aviației, a declarat secretarul britanic pentru transporturi, Grant Shapps, într-o declarație.

Moscova confirmă că a lovit trenul din Chaplyne

13:57 Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat atacul cu rachete rusești asupra unei gări ucrainene, care a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit zeci de oameni.

Borrell a descris atacul de miercuri din orașul Chaplyne ca fiind „atroce" și a promis că cei responsabili „vor fi trași la răspundere". (Twitter)

13:48Moscova a confirmat că forțele sale au lovit trenul din gara Chaplyne, atac în care Ucraina spune că au murit 25 de civili, inclusiv copii.

13:07 Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de nivelurile record atinse în primăvară.

12:47 Premierul Estoniei, Kaka Kallas, a spus că „turiștii ruși ar trebui să nu mai vină în UE până când agresiunea rusă în Ucraina nu încetează”.

„Este pentru a proteja securitatea națională și integritatea sancțiunilor UE. Este o chestiune de claritate morală a UE în timp ce în Europa are loc un război cu caracter de genocid al Rusiei.

Nu pledăm pentru o interdicție totală, ar trebui să existe excepții umanitare, de exemplu vizitarea membrilor familiei, a rudelor apropiate. Frontiera va fi deschisă și pentru solicitanții de azil, pentru disidenți”, a scris ea pe Twitter.

Ucraina se așteaptă la vești bune de pe front până la sfârșitul anului

12:42 Economia Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în următorul an și să crească cu până la 15,5% în 2023, în funcție de evoluțiile militare în războiul împotriva Rusiei, a declarat ministrul economiei din această țară într-un interviu acordat Reuters.

Iulia Svyrydenko, care ocupă și funcția de prim-vicepremier, a declarat că oficialii guvernamentali întocmesc previziuni macroeconomice înainte de începerea negocierilor de luna viitoare cu FMI privind un nou program de împrumut.

Înconjurată de saci de nisip în subsolul cabinetului de miniștri, pe fondul avertismentelor sporite privind posibile atacuri asupra Kievului, Iulia Șvyrydenko a declarat că previziunile actuale pentru produsul intern brut în 2023 variază de la o nouă contracție de 0,4% până la o expansiune de 15,5%, după o contracție probabilă de 30-35% în acest an.

12:05 Ministerul ucrainean al apărării se așteaptă la „vești bune din prima linie" înainte de sfârșitul anului 2022, transmite Kyiv Independent.

Oleksiy Reznikov a declarat că nu poate prezice când se va încheia războiul, dar a adăugat că „astăzi, avem șansa de a câștiga mai repede și mai puțin costisitor din punct de vedere al pierderilor ucrainene, datorită partenerilor noștri".

11:53 Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu unul dintre blindatele antiaeriene Gepard trimise de Germania Ucrainei:

Spania anunță noi livrări de armament către Ucraina

11:26 Spania va trimite Ucrainei o baterie antiaeriană și rachete pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, în februarie, a declarat Ministerul spaniol al Apărării .

Noul transport de ajutor militar al Madridului va include, de asemenea, 1.000 de proiectile de muniție de artilerie de câmp, o 1.000 de tone de motorină, diverse vehicule blindate și 30.000 de uniforme de iarnă.

Spania va instrui trupele ucrainene în operarea bateriei antiaeriene și, de asemenea, va oferi instruire pentru personalul forțelor aeriene ucrainene „într-o țară aliată", care nu a fost specificată. (CNN)

11:15 Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a spus că armele europene sunt întotdeauna livrate Kievului în stare bună și cu piese de schimb adecvate, în timp ce armele americane sunt uneori (nu întotdeauna) predate direct din depozitul de lungă durată și fără piese de schimb.

Acest lucru explică de ce livrarea armelor europene durează mai mult timp. Cu toate acestea, armamentul de vârf, cum ar fi HIMARS și M777, este întotdeauna adus în stare bună și cu piese de schimb adecvate.

Arestovych a spus că țara sa are nevoie și de mai mult armament: „Soarta Europei depinde de 25 de HIMARS și 200 de obuziere". (wartranslated.com)

11:04 Bilanțul morților în urma bombardamentului rusesc care a lovit miercuri seara o gară din centrul Ucrainei a crescut la 25 de morți și 31 de răniți, a anunțat joi operatorul feroviar ucrainean.

„Potrivit informațiilor de dimineață, avem 25 de morți, dintre care doi copii. Treizeci și una de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii", a precizat compania pe Telegram.

SUA și ONU condamnă procesele pe care rușii vor să le țină în Mariupol

10:50 Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să înceteze atacurile armate asupra Ucrainei și a declarat că centrala nucleară Zaporojie trebuie demilitarizată.

„Comunitatea internațională trebuie să insiste asupra documentării (invaziei ruse)" pentru a putea dovedi într-o bună zi crimele de război, a adăugat Bachelet într-un discurs susținut joi, care a marcat sfârșitul mandatului său în calitate de Înalt Comisar al ONU pentru drepturile omului. (Reuters)

10:13 Armata ucraineană afirmă că trupele de invazie ruse au pierdut în ultima zi 150 de soldați, 5 tancuri, 2 transportoare blindate, o unitate de artilerie, 6 lansatoare multiple de rachete, un sistem antiaerian, 3 elicoptere și 9 drone.

09:46 Jigsaw, subsidiară a Google, va lansa o campanie de combatere a dezinformării privind refugiații ucraineni în Polonia, Slovacia și Cehia. Campania se va desfășura timp de o lună și a fost concepută pentru a combate retorica anti-refugiați din mediul online.

Google a efectuat cercetări împreună cu psihologi de la două universități britanice și va lucra la acest proiect alături de academicieni, verificatori de informații, ONG-uri și experți în dezinformare.

09:27SUA condamnă planurile Rusiei de a organiza procese la Mariupol, pentru a judeca prizonieri ucraineni, afirmând că acestea sunt "ilegitime", iar ONU a subliniat și ea că stabilirea de astfel de instanțe este interzisă.

Evaluarea de joi dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • La începutul lunii martie, forțele rusești au atacat și au capturat centrala nucleară Zaporojie (ZNPP). La 21 august 2022, imaginile din satelit au arătat că Rusia menținea o prezență militară sporită la sit, cu transportoare blindate de personal desfășurate la mai puțin de 60 de metri de reactorul numărul cinci.
  • Probabil că trupele rusești încercau să ascundă vehiculele, parcându-le sub conducte și platforme.
  • Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei ZNPP în scopuri propagandistice.
  • Cât timp Rusia menține ocupația militară a centralei ZNPP, principalele riscuri pentru funcționarea reactorului vor rămâne probabil întreruperea sistemelor de răcire ale reactorului, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale lucrătorilor care lucrează sub presiune.

Două rachete rusești, trase peste noapte asupra Kievului

08:43 Șeful administrației militare regionale din Kiev a spus că rușii au tras azi-noapte asupra unui cartier al capitalei. Oleksiy Kuleba a declarat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Vyshgorod, la nord de centrul orașului: „Au fost înregistrate două sosiri (de rachete)”.

El a precizat că, până în prezent, nu s-au înregistrat victime sau pagube la clădirile rezidențiale sau la instalațiile de infrastructură.

Forțele armate ucrainene au declarat anterior că „mai multe" explozii au fost auzite joi în jurul orei 3 dimineața, locuitorii fiind îndemnați să se adăpostească imediat.

08:30 După ce au ieșit din pauza operațională ce s-a încheiat la 16 iulie, trupele de ocupație ruse au cucerit o suprafață totală de 450 km pătrați, însă după ce au pierdut un teritoriu de 100 de mare față de momentul lor de avans maxim în Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

08:08 Companiile de trading japoneze Mitsui și Mitsubishi au decis să se alăture noii entități rusești care a preluat proiectul de gaz natural lichefiat (GNL) Sahalin-2, au anunțat joi cele două firme.

Deciziile vin după ce guvernul japonez a cerut caselor de comerț să se „gândească pozitiv" la aderarea la noua entitate, deoarece Sahalin-2 este o sursă cheie de aprovizionare stabilă cu energie pentru Japonia. (Reuters)

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Rachete rusești au lovit miercuri un tren de pasageri într-o gară din regiunea Dnipropetrovsk, ucigând cel puțin 22 persoane și rănind alte 50
  • Ucraina nu va renunța niciodată la lupta sa pentru libertate față de dominația Rusiei, a spus Zelenski într-un discurs emoționant cu ocazia sărbătorii publice din 24 august. El a declarat că Ucraina va recuceri peninsula Crimeea prin orice mijloace.
  • Într-o vizită surpriză la Kiev, premierul britanic Johnson a lăudat Ucraina pentru rezistența sa „de neclintit" în cele șase luni de război și a declarat că nu este momentul să promoveze un „plan șubred de negociere" cu Moscova.
  • Kievul a interzis celebrarea publică a sărbătorii naționale, iar orașele Harkov și Nikolaev au impus, de asemenea, restricții de teama unor atacuri rusești.
  • Ministrul rus al apărării, Shoigu, a susținut că încetinirea ritmului campaniei militare a Moscovei a fost deliberată și a avut ca scop reducerea numărului de victime civile. Cel mai înalt oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a afirmat că ofensiva Rusiei a încetinit din cauza oboselii morale și fizice și resurselor „epuizate" ale Moscovei.
  • Liderul instalat de ruși în Mykhailivka, în partea controlată de Moscova a regiunii Zaporojie, a fost ucis marți într-un atac cu mașină capcană, a declarat un oficial din administrația de ocupație.
  • Doi angajați ai centralei nucleare din Zaporojie au fost reținuți pentru că au transmis informații autorităților ucrainene, a declarat Garda Națională a Rusiei.
  • Papa Francisc și capul Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține războiul din Ucraina, nu se vor întâlni luna viitoare la o reuniune a liderilor religioși în Kazahstan, a declarat agenția de știri RIA, care a citat un oficial ortodox de rang înalt.
  • Președintele american Biden a marcat ziua independenței Ucrainei cu un nou pachet de ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari. După șase luni de război, majoritatea americanilor sunt de acord că Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Kievul până când Rusia își va retrage forțele, arată un sondaj Reuters/Ipsos.
  • Moscova ar putea anunța încă de săptămâna aceasta unul sau mai multe referendumuri „ilegitime” în Ucraina ocupată, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
  • Autoritățile ruse l-au reținut pe politicianul Evgheni Roizman, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului și, mai recent, a campaniei militare din Ucraina.

-----------