Blindatele antiaeriene Gepard de fabricație germană au ajuns în sfârșit pe frontul din Ucraina după o sagă care a durat mai multe luni și a declanșat un scandal politic la Berlin.

Sistemul anetiaerian GepardFoto: MApN

Primele imagini video cu blindatele germane în dotarea forțelor armate ucrainene au apărut mai devreme în cursul zilei de miercuri pe rețelele de socializare, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker amintind că acestea sunt considerate foarte capabile împotriva unor ținte aflate la altitudine joasă, dar și la sol.

Guvernul german anunțase pe 20 mai că primele 15 blindate Gepard vor ajunge în Ucraina în luna iulie, ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrech, afirmând la momentul respectiv că Germania va trimite Kievului și 7 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000.

La începutul lui iunie, executivul german a anunțat că va furniza Ucrainei și sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, cel mai modern din dotarea forțelor sale armate.

Anunțurile au venit după o furtună mediatică ce a declanșat un scandal politic la Berlin.

Scandal în jurul armamentului greu destinat Ucrainei

Tabloidul Bild, cel mai citit cotidian din Germania, a obținut pe 21 aprilie un document care arăta că guvernul condus de premierul Olaf Scholz a redus la jumătate lista cu armament și echipamente întocmită de Bundeswhr, armata germană, care au fost cerute de Kiev și puteau fi trimise în Ucraina.

Documentul oficial arată că guvernul lui Scholz a făcut practic imposibilă livrarea de arme grele din Germania către Ucraina. La ordinul Cancelariei, ministerul Apărării condus de Lambrech a eliminat toate armele grele cerute de Kiev, dintr-o așa-numită „listă industrială” a producătorilor germani de arme.

Cu câteva zile înainte de apariția în presă a documentului, Olaf Scholz a fost întrebat într-o conferință de presă dacă Ucraina ar trebui să primească și arme grele de la NATO. „Da, dar…”, a fost răspunsul cancelarului german.

Ucraina acuzase guvernul lui Scholz încă din luna decembrie a anului trecut că o împiedică să cumpere echipament militar NATO, în pofida pericolului unei invazii rusești.

„Să nu provoci Rusia - această strategie nu funcționează și nu va funcționa”, avertiza la momentul respectiv ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, amintind că Moscova a invadat Georgia după ce Germania și Franța au blocat aderarea acestei țări la NATO în 2008.

Pe 26 aprilie, la 5 zile după scurgerea în presă a documentului privind armamentul pe care Germania l-ar putea livra Ucrainei, agenția AFP anunța, citind o sursă anonimă apropiată de guvernul de la Berlin, că Kievul va primi blindate Gepard din stocurile Bundeswehr-ului.

Blindatele Gepard au ajuns în Ucraina, dar cu probleme

O altă investigație publicată de presa germană la sfârșitul lunii iulie afirma că, deși au ajuns pe front de doar o lună, obuzierele Panzerhaubitze 2000 și blindatele Gepard aveau deja probleme.

Potrivit Die Welt, Ucraina a informat ministerul german al Apărării că unele dintre cele șapte tunuri Panzerhaubitze 2000 afișau mesaje de eroare, după bombardarea intensivă a pozițiilor rusești - un semn că au nevoie de reparații.

Oficialii militari germani cred că problemele sunt legate de cadența mare a tragerilor de către forțele armate ucrainene ce folosesc armele în lupta împotriva invadatorilor ruși. Drept urmare, mecanismul de încărcare al obuzierului este supus unei solicitări enorme.

Probleme au apărut și cu reaprovizionarea cu muniție pentru blindatele antiaeriane Gepard. În timpul testării din Germania, s-a dovedit că sistemul de tragere al blindatelor nu recunoaște muniția de la un producător norvegian, așa că proiectilele trebuie îmbunătățite.

Muniția urma să fie testată din nou, în luna august. După cum pare să sugereze înregistrarea apărută acum pe platformele social media, testările ar fi avut succes, deși blindatul filmat nu este văzut trăgând propriu-zis în filmare.

La începutul lunii august Spania anunțase că nu va mai trimite Ucrainei tancurile Leopard de fabricație germană pe care le promisese guvernului de la Kiev, afirmând că acestea sunt într-o stare „complet nesatisfăcătoare”.

Urmărește ultimele evoluții din a 183-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.