Germania va livra în iulie primele 15 tancuri din cele 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard promisei Ucrainei, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit The Guardian.

Sistemul anetiaerian GepardFoto: MApN

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a convenit asupra acestei livrări în cadrul unei conversații cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Luna trecută, Germania a anunțat că va furniza pentru prima dată arme grele Ucrainei, și anume vehicule Gepard, după ce inițial a fost acuzată că a tras de timp în ceea ce privește livrările de arme grele către Kiev.

De atunci, Germania a promis, de asemenea, șapte obuziere autopropulsate Kievului și a început să antreneze trupele ucrainene pe acestea.

Tunurile de tip Howitzer - modelul Panzerhaubitze 2000 sunt considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

Germania a anunțat că va livra și muniția pentru tunurile Howitzer.

Dotările vor fi scoase din inventarele armatei germane și vor fi trimise Ucrainei în următoarele săptămâni, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, spunea Christine Lambrecht.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Urmărește ultimele evoluții din a 86-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.