​​Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare IRIS-T.

Razboi UcrainaFoto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia Images

Scholz a precizat că Germania „a livrat continuu” Ucrainei de la începutul războiului peste 15 milioane de cartușe, 100.000 de grenade și peste 5.000 de mine antitanc.

„Cel mai recent, guvernul a decis să livrăm cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are Germania, IRIS-T”, a spus Scholz parlamentarilor din Bundestag.

Ucraina cere insistent să i se livreze arme pentru a lupta împotriva trupelor rusești care acum își concentrează atacul în zona de est a țării.

Scholz a spus că discuțiile continuă cu partenerii Germaniei în privința modalităților de a înarma în continuare Ucraina.

În urmă cu o zi, cancelarul german a anunţat un acord cu Grecia ce prevede ca Atena să livreze Ucrainei blindate din epoca sovietică pentru a contracara invazia rusă, urmând să primească în schimb vehicule mai moderne din partea Berlinului.

„Vom pune la dispoziţie vehicule blindate de luptă germane", a declarat Scholz la finalul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia a discutat cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Conform unor prime informaţii din media greceşti, Berlinul urmează să livreze Atenei tancuri de transport de tip Marder, iar în schimb Grecia va trimite în Ucraina tancuri de luptă sovietice BMP-1, livrate statului elen în 1994.

Germania a anunţat la începutul lui mai un acord similar cu Republica Cehă şi negociază în prezent un altul cu Polonia.