Statele Unite condamnă planurile Rusiei de a organiza procese la Mariupol, pentru a judeca prizonieri de război ucraineni, afirmând că acestea sunt "ilegitime", iar ONU a subliniat și ea că stabilirea de astfel de instanțe este interzisă, transmite AFP.

Mai multe cuști au fost instalate pe scena Filarmonicii din Mariupol pentru un proces-spectacol al apărătorilor de la AzovstalFoto: Defence intelligence of Ukraine

„Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, într-un comunicat, că „aceste procese-spectacol planificate sunt ilegitime și o parodie de justiție, iar noi le condamnăm cu fermitate.

Potrivit Washingtonului, Moscova urmărește să „deturneze" atenția comunității internaționale de la „atrocitățile comise de forțele ruse în Ucraina".

„Toți membrii forțelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni și străini, au dreptul la statutul de prizonier de război în cazul în care sunt capturați și trebuie să fie tratați și protejați de acest statut, în conformitate cu Convențiile de la Geneva", se arată în comunicat, care face apel la Moscova „să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional".

ONU și-a exprimat marți o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă crearea de instanțe doar în scopul de a judeca astfel de deținuți.

O purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, a subliniat că sunt disponibile puține detalii despre ceea ce Moscova prezintă ca fiind un „tribunal internațional".

Dar ea a spus că fotografiile și videoclipurile publicate de mass-media și rețelele de socializare par să arate că în sala Filarmonicii din Mariupol se construiesc cuști metalice - aparent destinate să găzduiască deținuți în timpul proceselor.

Cea de-a treia Convenție de la Geneva acordă o protecție extinsă prizonierilor de război care nu pot fi urmăriți penal pentru participarea lor directă la ostilități.