Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a cerut autorităților de la Moscova să asigure difuzarea de programe TV în limba rusă pentru a opri „influența informațională” asupra localnicilor din străinătate în contextul aderării Finlandei și Suediei la NATO, relatează Interfax.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Este important să se consolideze eforturile tuturor autorităților publice pentru asigurarea securității naționale în zonele de frontieră, să se ia măsuri de îmbunătățire a nivelului de trai al populației din aceste teritorii”, a spus el referindu-se cu precădere la locuitorii din partea rusească a Careliei, o regiune istorică împărțită între Rusia și Finlanda.

„În scopul prevenirii răspândirii influenței distructive a informațiilor străine asupra populației locale, trebuie asigurate comunicații mobile stabile și difuzare de televiziune rusă”, a spus el cu referire la locuitorii aflați de partea finlandeză a Careliei.

După decenii de neutralitate istorică, Finlanda și Suedia au semnat pe 5 iulie protocoalele de aderare la NATO în contextul „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Rusia spune că nu este deranjată de aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Liderul de la Kremlin afirma la sfârșitul lui iunie că Rusia nu are „nicio problemă” cu aderarea celor două țări nordice la alianță.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, a afirmat președintele rus.

El a denunțat însă „ambițiile imperialiste” ale NATO despre care a spus că încearcă să-și afirme „hegemonia”.

Nikolai Patrușev, considerat „omul din umbră” și potențialul succesor al lui Putin, a vorbit la sfârșitul lunii mai despre planurile Moscovei pentru Ucraina, afirmând că Rusia are obiective precum cele de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La sfârșitul lunii aprilie, când Moscova încă spera că noua ofensivă din Donbas va putea sparge rapid frontul, Patrușev „avertiza” că Ucraina s-ar putea sparge în mai multe state.

Urmărește ultimele evoluții din a 183-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.