Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va amplasa infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce acestea se alătură alianței militare conduse de SUA, relatează Reuters. Cu toate acestea, Putin a spus că nu este „Nicio problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Putin a fost citat de agențiile ruse de presă spunând că nu poate exclude că ar apărea tensiuni în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm în legătură cu aderarea lor la NATO.

Putin a denunțat, totodată, „ambițiile imperialiste” ale NATO care încearcă să-și afirme „hegemonia”.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a spus Putin la o conferință de presă la Așgabat, capitala turkmenă. "Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc", a spus el.

Comentariile lui Putin a venit la o zi după ce aliatul NATO Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra cererii Finlandei și Suediei de a se alătura alianței, după ce cele trei națiuni au convenit să își protejeze reciproc securitatea.

​Liderii NATO au lansat oficial miercuri, la summitul lor de la Madrid, procesul de aderare a Suediei și Finlandei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus încă de când Finlanda și Suedia anunțaseră intenția de a solicita aderarea că „extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”. El a adăugat că reacția Rusiei va depinde „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.

Fostul premierul suedez Carl Bildt a spus că nu vede să se construiască noi baze militare mari în niciuna dintre țări, dacă ar adera la NATO. El a spus că aderarea la alianță ar însemna probabil mai multă pregătire și planificare militară comună între Finlanda, Suedia și cei 30 de membri actuali ai NATO. Forțele suedeze și finlandeze ar putea participa și la alte operațiuni NATO de pe tot globul, cum ar fi cele din statele baltice, unde mai multe baze au trupe multinaționale.

Finlanda îndeplinește deja ținta NATO de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB, în timp ce Suedia este pe cale de a face același lucru.

„Unul dintre cele mai importante mesaje ale președintelui Putin... a fost că era împotriva oricărei extinderi ulterioare a NATO”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, marți seară. „A vrut mai puțin NATO. Acum președintele Putin primește mai mult NATO la granițele sale”.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.