Continuă summitul NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se reunesc pentru a discuta viitorul Alianţei în contextul războiului din Ucraina. Suedia şi Finlanda se vor putea alătura alianței după ce Turcia a renunțat la opoziția exprimată inițial.Cele două state vor fi invitate oficial să adere la alianță în cursul zilei de miercuri. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, participă la summit în regim de videoconferință. Marea Neagră ar putea fi declarată zonă de interes strategic pentru alianță.

Zelenski se adresează liderilor NATOFoto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 126 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:38FOTO Identificați diferențele. Summitul G7 vs. distanțarea socială de la summitul țărilor de la Marea Caspică

00:20Putin respinge responsabilitatea Rusiei pentru atacul de la Kremenciuk

"Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile de a ști unde se află ceea ce este", a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala turkmenă Ashgabat.

00:02Putin: „Nici o problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, dar Moscova va reacționa dacă NATO amplasează infrastructură în aceste două țări

23:32Zelenski oprește relațiile diplomatice cu Siria, după ce Damascul a anunțat că recunoaște independența teritoriilor pro-ruse

23:16„Apogeul ostilităților” în Lisiceank. Aproape 15.000 de oameni au rămas în orașul bombardat constant

Putin vrea în continuare să captureze cea mai mare parte a Ucrainei

22:15Ciudata relație dintre URSS și Rusia: cum trecutul a redevenit prezent / Spre înțelegerea lui Putin și a celui care îi va urma

Tristețea față de nemulțumirea prezentului. Nostalgia pentru un trecut considerat mai bun. Anxietate cu privire la viitor. A scrie și a vorbi despre acel sentiment nostalgic care te împiedică să trăiești cu seninătate în prezent și care îți condiționează percepția locului tău în lume, este fundamental pentru a înțelege și interpreta Rusia necunoscută, scrie Insider Over.

22:00 Numărul victimelor atacului de la mallul din Kremenciuk ar fi putut fi mai mic dacă oamenii nu ar fi ignorat sirena - autorități ucrainene

21:12 Administraţia Biden susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă F-16 Turciei

Administraţia Biden a anunţat, miercuri, că susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă americane F-16 către Turcia, la o zi după ce Ankara a renunţat la dreptul de veto cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, relatează News.ro citând Reuters.

20:57Putin vrea în continuare să captureze cea mai mare parte a Ucrainei - șefa serviciilor de informaţii ale SUA

20:30Premierul Spaniei: Membrii NATO au fost „naivi în relațiile cu Rusia” / Mesajul „clar” pentru Vladimir Putin

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de până la această oră:

20:11 Stoltenberg: Rusia încearcă să creeze o sferă de influență / China nu este un adversar, ci o provocare serioasă

China nu este adversarul NATO, dar reprezintă provocări serioase, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului

20:10 Rusia: Avocat încarcerat pentru "informații înșelătoare" despre armată

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri arestarea pentru două luni a unui avocat acuzat de "răspândirea de informații false" despre acțiunile armatei ruse în Ucraina, acuzații care l-ar putea trimite la închisoare pentru 10 ani, potrivit AFP.

19:40Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiul: 144 de soldați, dintre care 95 de „apărători” din Azovstal

19:24Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută, când au fost produse doar 3.720 de mașini, comparativ cu aproximativ 112.000 în luna mai a anului trecut, a declarat miercuri serviciul de statistică de stat, relatează Reuters.

18:59 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus președintelui indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că va participa la viitorul summit G20 din Bali, în funcție de cine va mai lua parte la întâlnire, transmite Al Jazeera.

„Cu siguranță accept invitația. Participarea Ucrainei va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit", a declarat Zelenski în urma discuțiilor pe care cei doi șefi de stat le-au avut la Kiev.

18:41Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a declarat miercuri că a avut loc un schimb de prizonieri cu Kievul, implicând 144 de luptători de fiecare parte, relatează Reuters.

„Astăzi, ne aducem acasă 144 de luptători ai Republicii Populare Donețk și ai Federației Ruse care au fost capturați de inamic”, a scris Denis Pușilin pe aplicația de mesagerie Telegram. „Am predat Kievului același număr de prizonieri din unitățile armate ucrainene, majoritatea fiind răniți”.

18:23FOTO Ce conține „salata rusească” din meniul cafenelei summit-ului NATO de la Madrid

Atacul de la mall-ul din Kremenciuk este „fake news” - Zaharova

18:03Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligarhului Vladimir Potanin, descris de Londra drept al doilea cel mai bogat om al Rusiei și care a cumpărat active de la firmele care au părăsit Rusia din cauza invaziei Ucrainei, relatează Reuters. De asemenea, pe lista sancționaților se află și verișoara președintelui Putin, Anna Tsivileva.

17:57 Liderii Suediei şi Finlandei i-au mulţumit premierului britanic Boris Johnson pentru că a sprijinit eforturile lor de a se alătura NATO, transmite BBC.

Boris Johnson s-a declarat „absolut încântat” că cele două naţiuni nordice sunt pregătite să se alăture grupării militare occidentale.

17:35 Ministrul ucrainean de externe, Dmiro Kuleba, a lăudat NATO pentru „poziția sa clară" față de Rusia și pentru că a invitat Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare.

Kuleba a scris pe Twitter că liderii NATO au luat „decizii dificile, dar esențiale" la summitul de la Madrid, precizând că „o poziție la fel de fermă și activă față de Ucraina va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice.”

17:28Maria Zaharova spune că atacul asupra mallului din Kremenciuk este „fake news”

17:25Rusia vrea să cumpere monedele naționale ale țărilor „prietenoase” pentru a deprecia rubla

Siria a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei

16:55 Siria a recunoscut oficial independenţa şi suveranitatea celor două regiuni separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat miercuri agenţia de ştiri de stat SANA, citând o sursă din ministerul de externe, relatează Reuters.

Președinția siriană și-a afirmat intenția de a construi relații cu cele două republici separatiste în februarie

16:47VIDEO NATO promite sisteme anti-drone și alte echipamente militare Kievului. Stoltenberg: Ucraina se poate baza pe noi oricât este nevoie

16:45 Ce spune Zaharova despre expulzarea diplomaților ruși din Bulgaria

16:31Lege nouă în Rusia: Oricine va putea fi desemnat „agent străin”

15:46 VIDEO Papa Francisc condamnă „atacul barbar” asupra mall-ului din Kremenciuk

România, parteneriat strategic cu SUA

15:43Soldații ruși din orașul Lisichansk amplasează mine antipersonal, care sunt extrem de periculoase, a declarat pentru CNN șeful administrației militare a regiunii, Serghei Gaidai: "Orice civil care iese pentru ajutor umanitar, de exemplu, poate călca pe ele și poate muri sau își poate pierde un membru".

El a mai spus că orașul este bombardat "în mod constant, noapte și zi".

Potrivit primarului, aproximativ 15.000 de oameni mai sunt acum în oraș, majoritatea refuzând să plece, deși autoritățile i-au îndemnat să facă asta.

15:41Anunțul lui Biden privind suplimentarea trupelor din România exprimă încă o dată soliditatea parteneriatului strategic cu SUA. Va avea un rol benefic pentru România, dar și pentru securitatea regiunii”, a declarat Kaus Iohannis. El a adăugat că Marea Neagră este cuprinsă în noul concept strategic adoptat de NATO.

15:40VIDEO Reacție bizară a lui Olaf Scholz când este întrebat despre garanțiile de securitate pentru Ucraina

15:33”Am decis să invitămSuedia și Finlanda să devină membre NATO”, se arată într-un comunicat NATO citat de Reuters.

Zelenski, către liderii NATO: Nu a fost de ajuns contribuția noastră la securitatea Europei?

14:48VIDEO Un soldat rus încearcă să-și binedispună camarazii cu acordeonul după câteva pahare

14:38Harta Flancului Estic: Cum au evoluat trupele NATO în țările din regiune, după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

14:14Zelenski către liderii NATO: Nu a fost de ajuns contribuția noastră la securitatea Europei?

14:1254 de persoane rănite în atacul lansat de ruși asupra mall-ului din orașul Kremenchuk, dintre care 35 în stare gravă, rămân spitalizate, a declarat miercuri Anton Stoletniy, procuror-șef al regiunii Poltava, citat de CNN.

El a spus că salvatorii continuă să găsească fragmente ale unor corpuri umane, fiind făcute teste ADN pentru a se stabili despre câte victime este vorba.

Oficialul local a precizat că trei sferturi din structua mall-ului a fost „demontată” până acum, în operațiunile de salvare fiind angrenați 300 de oameni.

Numărul morților în bombardament a ajuns la 18.

Momentul în care o rachetă rusească spulberă mall-ul din Kremenciuk

13:54VIDEO Momentul în care o rachetă rusească spulberă mall-ul din Kremenciuk

13:42VIDEO Rusia arată un elicopter de atac Ka-52 în acțiune la doar o zi după ce ucrainenii au doborât unul cu o rachetă ușoară

13:33Norvegia donează trei sisteme de lansatoare de rachete multiple pentru Ucraina

13:12Administraţia militară prorusă care conduce zona din jurul oraşului ucrainean ocupat Herson a anunţat că se pregăteşte să organizeze un referendum de alipire la Rusia, transmite miercuri dpa, citată de Agerpres.

„Da, ne pregătim pentru un referendum şi îl vom ţine”, a afirmat adjunctul şefului administraţiei militare şi civile din Herson, Kirill Stremusov, într-o postare video pe Telegram.

Posibilitatea desfăşurării unui astfel de referendum în această regiune din sudul Ucrainei nu este nouă, iar anunţuri anterioare ale administraţiei impuse de Moscova indicau faptul că acesta ar putea avea loc în toamnă.

13:07Bilanțul victimelor atacului de la Nikolaev crește. Imagini de după atacul rușilor.

12:52Autorul „Drumului spre nelibertate” explică de ce „umilirea” lui Vladimir Putin nu ar trebui să îngrijoreze / De ce nu poate fi încolțit președintele Rusiei

Zelenski: Putin suferă de o maladie gravă care constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean

12:49VIDEO ​De ce boală „gravă” crede Zelenski că suferă Putin

12:29Curtea Supremă a Rusiei a amânat miercuri pentru a doua oară procesul în care vrea să desemneze drept "entitate teroristă" Regimentul Azov, ai cărui soldați au rezistat săptămâni în tregi bombardamentelor forțelor ruse în Mariupol, scrie Reuters. Un oficial al tribunalului a anunțat că audierile, stabilită pentru prima dată în 26 mai, au fost reprogramate acum pentru 2 august.

Rusia susținea în mai că 2.439 de apărători ucraineni s-au predat după ce au organizat o ultimă rezistență în buncărele și tunelurile oțelăriilor Azovstal din orașul-port Mariupol, devastat în urma atacurilor rusești. Printre aceștia se numărau membri ai Regimentului Azov, ai cărui luptători sunt venerați ca eroi în Ucraina, dar care au fost calificați de Moscova drept "neo-naziști".

Dacă Curtea Supremă a Rusiei desemnează Regimentul Azov drept "entitate teroristă", ar putea fi deschisă calea pentru ca unii dintre soldați să fie judecați, așa cum au cerut membrii parlamentului rus. "Organizarea de activități teroriste" se pedepsește cu închisoare pe viață în Rusia, iar "participarea la o organizație teroristă" implică o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.

12:25Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât NATO să poată „răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime”, a declarat miercuri președintelui american Joe Biden la Madrid.

Președintele SUA a precizat că brigadă suplimentară formată în total din 5.000 de oameni va fi în România.

12:24 Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a sosit miercuri dimineață la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite The Guardian.

Președintele indonezian este actualul președinte al grupului G20 și unul dintre cei șase lideri mondiali pe care Organizația Națiunilor Unite i-a numit „campioni" ai unui grup de răspuns la criza globală, format pentru a face față amenințării foametei și a sărăciei reprezentate de războiul din Ucraina.

Reuters notează că, înainte de război, Ucraina a fost unul dintre cei mai mari furnizori de grâu ai Indoneziei.

Rusia ar fi lovit din greșeală mall-ul din Kremenciuk - analiză britanică

12:18Rusia susține, în ultimul său briefing operațional militar, că a distrus o bază de antrenament pentru combatanții străini în apropiere de Nikolaev, conform The Guardian. Moscova susține, de asemenea, că Rusia a distrus practic batalionul 108 al Ucrainei, distrugând patru posturi de comandă într-o zi, inclusiv la Harkov, că a doborât un avion MiG-29, două avioane Su-25, un elicopter Mi-8 și nouă drone ucrainene.

12:05Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deschis sesiunea de miercuri a summitului NATO de la Madrid.

11:59 Ucraina a pierdut mai mulți militari în război decât numărul total al infanteriștilor din armata britanică (analist)

11:47Rusia ar fi ratat ținta din Kremenciuk. Există o posibilitate reală ca racheta care a lovit mall-ul din Kremenciuk să fi fost destinată unei ținte din apropiere, a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri.

11:28Premierul Italiei, Mario Draghi, a provocat furia Kremlinului după ce a spus că președintele rus Vladimir Putin este exclus de la participarea la summitul G20 din Indonezia, din noiembrie, scrie The Guardian.

Decizii strategice la summitul NATO de la Madrid

11:26VIDEO Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei: „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare”

11:17Poliţia de Frontieră anunţă că 10.200 cetăţeni ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în România, în scădere cu 0,14% faţă de ziua precedentă.

11:02Aliații NATO vor continua să furnizeze Ucrainei arme în războiul declanșat de Rusia atât timp cât va fi necesar, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, aflat la summitul NATO de la Madrid, potrivit Reuters.

„Este bine că țările care sunt adunate aici, dar și multe altele, își aduc contribuțiile pentru ca Ucraina să se poată apăra - prin furnizarea de mijloace financiare, ajutor umanitar, dar și prin furnizarea de arme de care Ucraina are nevoie urgentă. Mesajul este că vom continua să facem acest lucru – și să facem acest lucru intens – atât timp cât va fi necesar pentru a permite Ucrainei să se apere”, a spus Scholz.

10:48Serviciile secrete ucrainene au reținut un „agent rus” responsabil pentru moartea a zeci de soldați

10:32Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul NATO de la Madrid: "Acest summit va aduce un nou concept strategic- vom decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu. (...) România se așteaptă se se decidă o întărire semnificativă a flancului estic și o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe flancul estic și la noi în România".

Șeful NATO: Rusia va fi declarată agresor

09:33 Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, Roman Starovoyt, susține că incendiul despre care relata Nexta este, de fapt, efectul doborârii unei drone ucrainene de către ruși. ”Public fotografii cu drona pe care am doborât-o aseară. ”Swift” Tu-141, produs în epoca sovietică, a intrat în spațiul nostru aerian. Comisia de anchetă investighează la locul epavei”, a scris oficialul rus pe platforma Telegram.

09:10Jens Stoltenberg a declarat că liderii NATO vor invita oficial Finlanda și Suedia să adere la organizație, după ”acordul istoric” cu Turcia. De asemenea, el a vorbit despre noul concept strategic ce va fi adoptat, concept care va reflecta noua realitate generată de agresiunea Rusiei. ”Rusia va fi declarată agresor”, a subliniat secretarul general al NATO înaintea începerii lucrărilor.

Vor fi menționate și consecințele acțiunilor Chinei asupra securității aliaților. Este pentru prima oară când este abordată problema Chinei. ”China prezintă provocări la adresa valorilor și intereselor noastre. Trebuie să luăm în considerare consecințele asupra securității noastre atunci când vedem China investind în arme moderne”, a spus Stoltenberg.

Întărirea prezenței militare pe flancul estic și întărirea forței de reacție rapidă.

09:09 Boris Johnson: Dacă Putin era femeie, nu ar fi invadat Ucraina. Este exemplul tipic de masculinitate toxică

08:47 Incendiu în Kursk, Rusia, imaginilie fiind publicate de Nexta care amintește că rachetele care au lovit centrul comercial din Kremenciuk au fost lansate din regiunea Kursk. Atacul s-a soldat cu cel puțin 18 morți potrivit guvernului de la Kiev.

Zelenski despre Putin: Este un terorist

08:19Atac cu rachete la Nikolaev: 2 morți și 3 răniți. Primarul Oleksandr Sienkevych a precizat că o clădire înaltă a fost lovită, cel mai probabil, de o rachetă rusească. Guvernatorul regiunii a adăugat că două persoane au fost ucise și trei au fost rănite, inclusiv un salvator. Operatiunea de salvare este în desfășurare. Sirenele antiaeriane au sunat toată dimineața. (Kyiv Independent)

08:09 Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la summitul extraordinar al NATO de la Madrid. Iohannis va vorbi despre importanţa fundamentală a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a Flancului Estic, în măsură să răspundă situaţiei de securitate regionale actuale. El va sublinia contribuţia semnificativă a României la sprijinirea Ucrainei.

07:24 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite. Într-o intervenție virtuală adresată consiliului de securitate al ONU, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Moscova la răspundere. Zelenski a spus că este nevoie de acțiuni urgente pentru a face Rusia să înceteze, afirmând că altfel „activitatea teroristă” a Rusiei se va răspândi în alte țări, evidențiind statele baltice și Polonia. (The Guardian)

07:16Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la summit în regim de videoconferință. Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi. Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid "un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare", a promis marţi Jens Stoltenberg. "Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.