O nouă înregistrare video cu atacul rusesc cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk a apărut marți pe rețelele de socializare, imaginile arătând că suflul exploziei a fost atât de puternic încât a făcut să cadă frunzele copacilor din apropierea centrului comercial.

Imagini cu atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk, surprinse dintr-un parc aflat in apropiereFoto: Captura video

Noua înregistrare video a fost realizată de camerele de supraveghere amplasate într-un parc din imediata vecinătate a centrului comercial, aceasta surprinzând suflul puternic al exploziei care a aruncat reziduuri la zeci de metri distanță într-un lac artificial și a provocat panică printre trecători.

Imaginile dramatice au surprins de asemenea momentul în care o persoană aflată în parc se aruncă în lac,probabil pentru a încerca să scape de explozie.

Rusia neagă atacul asupra mall-ului

Ministerul rus al Apărării a negat marți după-masa că a lovit cu rachete centrul comercial din Kremenciuk, un oraș din centrul Ucrainei aflat pe malurile râului Nipru. Comandamentul militar de la Moscova afirmă în schimb că a lovit un depozit de arme și că o explozie ulterioară a muniției a declanșat un incendiu în centrul comercial din apropiere, care era „nefuncțional”.

„În Kremenciuk, forțele rusești au lovit cu arme aeriene de mare precizie un depozit de armament unde erau păstrate arme primite din Statele Unite și Europa. Detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncțional situat lângă depozit", a afirmat ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe canalul său Telegram.

Autoritățile ucrainene au raportatmarți dimineața că cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața și 59 au fost rănite în urma atacului, în timp ce alte 36 erau încă date dispărute. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara că peste 1.000 de persoane se aflau în mall în momentul atacului.

Atacul din Kremenciuk, condamnat de comunitatea internațională

Atacul cu rachete a fost pe larg condamnat de comunitatea internațională, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron denunțând noul act de barbarie îndreptat împotriva civililor din Ucraina.

Macron a catalogat atacul drept „o crimă de război” a spus marți Macron la finalul Summitului G7 din Germania, avertizând totodată că invazia Rusiei este departe de a fi încheiată dar că reconstrucția Ucrainei este în curs.

Liderul francez, puternic criticat în luna aprilie fiindcă a refuzat să numească ferm atrocitățile comise de armata rusă la Bucha ca fiind „crime de război”, a mai spus marți că „nimeni nu crede că războiul se va termina în săptămâna sau luna viitoare, dar sper că se va încheia până la sfârșitul anului”.

Urmărește ultimele evoluții din a 125-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.