Atacul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk a ucis cel puțin 18 persoane, potrivit salvatorilor, generând o condamnare fermă din partea țărilor G7 reunite în Germania, care au denunțat o „crimă de război", transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE 10:15 Dmytro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a declarat: „Alte 36 de persoane sunt date dispărute. Continuăm căutările. Mai mult de o mie de oameni au lucrat toată noaptea printre ruine - salvatori, polițiști, medici și voluntari".
  • UPDATE 10:01 Potrivit forțelor de salvare ucrainene, eforturile de la fața locului continuă, iar bilanțul a urcat la 18 morți. Un număr de 59 de persoane au primit îngrijiri medicale, iar 25 dintre ele sunt la terapie intensivă.

Eforturile de salvare din Kremenciuk , în centrul țării, se concentrează în principal pe „salvare, îndepărtarea molozului și stingerea incendiului", a declarat luni seară Sergei Kruk. El a adăugat că „toate grupurile de intervenție lucrează în mod intens" și că „activitatea va continua non-stop".

De asemenea, un atac rusesc a ucis opt civili la un punct de distribuire a apei în estul țării mai devreme în cursul zilei, potrivit Kievului, care a făcut apel la G7 pentru a pune capăt războiului.

Acesta este „unul dintre cele mai nerușinate acte de terorism din istoria Europei", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre bombardarea centrului comercial din n, un oraș situat la 330 km sud-est de Kiev și la peste 200 km de linia frontului.

Au lovit „un oraș liniștit, un centru comercial obișnuit, cu femei, copii, civili obișnuiți înăuntru", a spus el.

„Atacurile nediscriminatorii asupra civililor nevinovați sunt o crimă de război", au declarat liderii G7 în cursul serii de la summitul lor din sudul Germaniei, într-o declarație care „condamnă solemn atacul abominabil" și asigură că Vladimir Putin va fi „tras la răspundere".

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat o „oroare absolută" și a făcut apel la poporul rus să „înfrunte adevărul".

Acest lucru „nu va face decât să întărească hotărârea" Occidentului de a sprijini Ucraina, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, centrul comercial a fost lovit de rachete anti-navă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22 din regiunea rusă Kursk.

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ultimelor bombardamente rusești asupra unor obiective civile din Ucraina este programată pentru marți, la ora 19:00 GMT (22:00 ora României), a anunțat președinția albaneză a organismului ONU.