”China prezintă provocări la adresa valorilor și intereselor noastre. Trebuie să luăm în considerare consecințele asupra securității noastre atunci când vedem China investind în arme moderne cu rază lungă de acțiune”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înaintea lucrărilor summitului extraordinar de la Madrid.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Este pentru prima oară când problema Chinei este abordată frontal, într-un astfel de cadru, deși Stoltenberg a ținut să sublinieze că Beijngul nu este un adversar al oragnizației.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.

”Vom lua decizia de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este (o proces- n.red) foarte rapid, fără precedent”, a spus el reporterilor în a doua zi a summit-ului NATO de la Madrid. Ambele țări au solicitat aderarea la Alianță la mijlocul lunii mai, amintește Reuters.

”După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente”, a adăugat el. ”Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să facă tot posibilul ca procesul de ratificare să aibă loc cât mai repede”.