Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligarhului Vladimir Potanin, descris de Londra drept al doilea cel mai bogat om al Rusiei și care a cumpărat active de la firmele care au părăsit Rusia din cauza invaziei Ucrainei, relatează Reuters. De asemenea, pe lista sancționaților se află și verișoara președintelui Putin, Anna Tsivileva.

Sanctiuni impotriva RusieiFoto: Designer49, Dreamstime.com

Potanin, cunoscut drept „Regele nichelului” al Rusiei, a fost inclus în ultimul val al sancțiunilor Marii Britanii, a cărei listă care include persoane din afaceri, firme financiare și alte entități.

Marea Britanie, împreună cu aliații occidentali, a impus sancțiuni împotriva elitelor, băncilor și industriilor strategice rusești de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, despre care Moscova că e „operație militară specială”.

„Sancțiunile de astăzi arată că nimic și nimeni nu este exclus, inclusiv cercul apropiat al lui Putin”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Potanin este unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, deși bogăția sa netă depinde în mare măsură de valoarea celor de 36% din acțiunile companiei Nornickel GMKN.MM, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

De la invazie, Potanin a preluat Rosbank de la Societe Generale atunci când creditorul francez a ieșit de pe piața rusă, înainte de a adăuga un pachet de 35% din acțiunile TCS Group TCSq.L. Afacerile sunt făcute prin intermediul conglomeratului Interros, care este estimat la 13 miliarde de lire.

„Potanin continuă să adune bogății în timp ce sprijină regimul lui Putin, achiziționând Rosbank și acțiuni la Tinkoff Bank în perioada de după invadarea Ucrainei de către Rusia”, se arată în comunicatul de presă guvernamental care însoțește anunțul.

Marea Britanie a spus că Potanin a fost inclus pe lista sancționaților pentru că „obținea un beneficiu de la sau sprijinea guvernul Rusiei deținând sau controlând Rosbank. Rosbank desfășoară afaceri în sectorul serviciilor financiare din Rusia, care este un sector de importanță strategică pentru Guvernul Rusiei”.

Anna Tsivileva, verișoara lui Putin, sancționată de Marea Britanie

Pe listă a fost inclusă și Anna Tsivileva, despre care biroul de externe a spus că este verișoara lui Putin și președinta companiei ruse de exploatare a cărbunelui, JSC Kolmar Group. Compania minieră a fost și ea sancționată.

Tsivileva, care conduce importanta companie rusească de exploatare a cărbunelui JSC Kolmar Group, a beneficiat semnificativ de relația ei cu președintele, a declarat Ministerul de Externe, potrivit BBC.

Soțul ei, Serghei Tsivilev, este guvernatorul regiunii Kemerovo, bogată în cărbune, iar astfel cuplul ar fi „beneficiat semnificativ” de pe urma relației lor cu liderul rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.