Norvegia a anunţat miercuri că donează trei sisteme de lansatoare de rachete multiple pentru Ucraina, după decizii similare ale SUA, Marii Britanii şi Germaniei, informează AFP și Agerpres.

Soldatul ucrainean „dirijeaza” rachetele pe un fundal sonorFoto: Captura video

Kievul cere în mod specific acest tip de arme numite MLRS sau GMRLS, care combină precizia şi raza lungă de acţiune, pentru a opri invazia rusă şi a contracara artileria Moscovei.

"Trebuie să ne continuăm sprijinul pentru Ucraina pentru ca ea să îşi poată urma lupta pentru libertate şi independenţă", a precizat într-un comunicat ministrul Apărării norvegian, Bjorn Arild Gram. Anunţul, care a fost făcut în marja summitului NATO de la Madrid, s-a realizat în colaborare cu Marea Britanie, conform Oslo.

Sistemele MLRS ('Multiple Launch Rocket System') norvegiene, care necesită o "modernizare semnificativă", potrivit ministrului Apărării norvegian, vor fi, de fapt, trimise Marii Britanii, care le va furniza cu propriile echipamente Ucrainei, a precizat ministerul.

"Este un exemplu de bună cooperare între aliaţi", a afirmat Bjorn Arild Gram. Guvernul norvegian va oferi de asemenea 5.000 de grenade suplimentare Ucrainei, în plus faţă de cele 5.000 de grenade deja livrate.

La 1 iunie, SUA au anunţat că vor furniza Ucrainei patru lansatoare de rachete multiple de tip M142 HIMARS, în cadrul unui plan de ajutor militar de 700 de milioane de dolari. Marea Britanie şi Germania au anunţat de asemenea că vor oferi Ucrainei câte trei sisteme de lansatoare de rachete multiple.

Kievul, ale cărui forţe sunt în dificultate în Donbas, în estul Ucrainei, cere în permanenţă "mai multe arme grele" de la aliaţii săi.