România a insistat foarte mult ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic și, așa cum arată lucrurile, vom obține asta, a afirmat Klaus Iohannis înaintea sesiunii de miercuri a summitului NATO de la Madrid.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Rusia a pornit războiul în Ucraina din Marea Negră, Marea Neagră este evident o zonă de război. Noi am insistat foarte mult să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Au fost foarte multe exerciții în această zonă și dotări, acestea vor continua. România își dorește să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO și asta, așa cum arată lucrurile, vom obține”, a declarat președintele.

Iohannis a mai spus, referitor la așteptările legate de summit, că va fi discutată consolidarea semnificativă a Flancului estic, creşterea numărului de militari aliaţi și transformarea grupurilor de luptă în brigăzi.

”Ne aşteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, Rusia să fie declarată ameninţarea semnificativă pentru NATO fiindcă asta este”, a mai spus el.

"NATO este garanţia securităţii noastre şi, în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm sema cât de importantă este umbrela NATO. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate", a mai spus el.