NATO a fost „naivă” în relațiile cu Rusia de-a lungul anilor, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sánchez, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la summitul NATO de la Madrid, premierul Spaniei i-a transmis un mesaj „clar” președintelui rus Vladimir Putin: „statele NATO vor sprijini Ucraina și sunt gata să sprijine Ucraina până când trupele ruse părăsesc țara și vor respecta integritatea și suveranitatea națională a Ucrainei”.

„Cred că este important să transmitem acest mesaj de unitate și determinare al comunității internaționale, în special al aliaților NATO și, bineînțeles, al G7, pentru a face posibilă revenirea la un scenariu în care diferite țări - în special Rusia în acest caz - să respecte o ordine internațională bazată pe reguli, care este subminată din cauza acestui război teribil din Ucraina”, a continuat Sánchez.

Reacționând la acordul Turciei de a sprijini aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, Sánchez a spus că „intrarea Finlandei și a Suediei în NATO nu este pentru că vor să-și extindă teritoriile, ci pentru a-și apăra valorile, democrațiile și, desigur, pentru o ordine internațională bazată pe reguli clare, care oferă certitudine și securitate societăților noastre”.

„Astăzi, vedem un comportament expansionist și imperialist al lui Putin”

Întrebat dacă a fost o greșeală să consideri Rusia un „partener strategic”, chiar și în 2010, Sánchez a spus că la acel moment NATO „a încercat să ofere Rusiei și lui Putin o oportunitate”, dar că „poate că, de-a lungul anilor, am fost puțin naivi în relațiile noastre cu Rusia”.

  • „Astăzi, vedem un comportament expansionist și imperialist al lui Putin și al regimului său, iar așa ceva este inacceptabil.
  • Cred că este important ceea ce aprobăm acum în acest summit de la Madrid, și anume să definim Rusia ca o amenințare strategică pentru aliați și să definim care sunt mijloacele, instrumentele pe care le vom pune în aplicare pentru a răspunde la această amenințare globală”, a adăugat premierul Spaniei.

CITEȘTE ȘI:VIDEO Stoltenberg: Rusia încearcă să creeze o sferă de influență / China nu este un adversar, ci o provocare serioasă