Forțele armate ale Ucrainei au suferit mai multe pierderi în primele 4 luni de război decât numărul total de infanteriști al armatei britanice, afirmă un expert din domeniul apărării citat de Business Insider.

Soldati ai batalionului de voluntari Kiev 12Foto: Igor Golovnov / Alamy / Profimedia Images

Analistul Jack Watling, un cercetător din cadrul Royal United Services Institute al forțelor armate britanice, a prezentat concluzia sa în cadrul unei conferințe organizate de institut marți, potrivit mai multor reporteri și participanți la eveniment.

Potrivit UK Defence Journal, revista oficială a forțelor armate britanice, în 2021 armata Regatului Unit avea 18.000 de infanteriști.

Bilanțul complet al pierderilor suferite de forțele armate rusești și ucrainene de la declanșarea războiului pe 24 februarie este greu de evaluat, oficialii ruși confirmând până acum doar 1.300 de decese înregistrate de trupele lor, cu mult sub numărul real estimat de analiștii independenți și NATO.

Alianța Nord-Atlantică estimează că rușii ar fi înregistrat până la 40.000 de morți și răniți în doar prima lună a războiului, un fost comandant al NATO afirmând că pierderile de generali înregistrate de ruși în Ucraina sunt „fără precedent în istoria modernă a războiului”.

Pierderi grele înregistrate și de Ucraina în ultimele luni

Deși Kievul a anunțat că va publica bilanțul pierderilor înregistrate de forțele sale armate abia după încheierea războiului, președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii iunie că numărul ucrainenilor care mor zilnic doar în timpul luptelor din Donbas s-ar ridica la 100 și că Ucraina înregistrează până la 500 de răniți în unele zile.

Alexei Arestovici, unul dintre consilierii lui Zelenski, a declarat pentru The Guardian mai târziu în cursul lunii iunie că forțele armate ucrainene au înregistrat o medie zilnică de 150 de morți și 800 de răniți într-o singură săptămână.

O analiză publicată de cotidianul britanic pe 10 iunie afirma că rata ridicată a victimelor în rândul soldaților ucraineni ar putea duce războiul într-o fază critică.

Însă săptămâna trecută Ucraina le-a ordonat forțelor sale să se retragă din Severodonețk, orașul din Lugansk unde se duceau cele mai grele lupte din estul țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.