Cancelarul german Olaf Scholz a avut o reacție bizară când a fost întrebat cu privire la garanțiile de securitate pe care Ucraina ar urma să le primească după încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Olaf ScholzFoto: Captura video

Liderul Germaniei a fost întrebat marți de Rosalia Romaniec, o jurnalistă germană de origine poloneză ce lucrează pentru Deutsche Welle, dacă poate elabora asupra garanțiilor de securitate pentru Ucraina pe care liderii G-7 le-au discutat în timpul summitului lor de 3 zile.

„Da, aș putea”, a răspuns Scholz, începând să râdă ușor. După un moment de pauză el a adăugat că „asta este totul”.

Momentul a fost rapid preluat de agențiile de presă ale statului rus care au sugerat că Scholz a râs de ideea oferirii unor garanții de securitate Ucrainei. Știrea „Scholz a râs după întrebarea despre garanțiile de securitate ale Ucrainei” era în momentul scrierii acestui articol cea mai citită de pe TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a Moscovei.

Olaf Scholz, criticat și în Germania

Însă potrivit Associated Press, momentul a fost criticat și în mass-media din Germania, unele canale afirmând că Scholz a refuzat să răspundă unei întrebări legitime despre unul dintre cele mai importante subiecte discutate la summitul de 3 zile care a avut loc în stațiunea Elmau din Bavaria.

„Un mod complet nepotrivit de a răspunde întrebării unui jurnalist”, a acuzat pe Twitter și parlamentarul de opoziție Hermann Groehn de la CDU, partidul creștin-democrat condus până recent de fostul cancelar Angela Merkel.

Christiane Hoffmann, purtătoarea de cuvânt a lui Olaf Scholz, a declarat miercuri că șeful guvernului de la Berlin nu își va cere scuze pentru moment și că a răspuns pe larg la o întrebare asemănătoare despre garanțiile de securitate pentru Ucraina.

„Cancelarul nu este de părere că o scuză ar fi necesară aici”, a precizat ea, citată de The Washington Post. Tot marți, cancelarul german a declarat că Berlinul este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO.

După mai multe luni de tergiversări diplomatice, Olaf Scholz a efectuat pe 16 iunie o primă vizită la Kiev de la izbucnirea războiului alături de Emmanuel Macron, Mario Dragi și Klaus Iohannis.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.