Premierul Italiei, Mario Draghi, a provocat furia Kremlinului după ce a spus că președintele rus Vladimir Putin este exclus de la participarea la summitul G20 din Indonezia, din noiembrie, scrie The Guardian.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Într-o conferință de presă susinută marți, la finalul summit-ului liderilor G7 din Bavaria, Draghi a spus că Putin ar putea, în schimb, să participe de la distanță.

„În ceea ce privește prezența președintelui Putin la G20, președintele italian l-a exclus, a fost categoric, nu va veni. O participare de la distanță ar fi posibilă, vom vedea”, a spus Draghi.

Consilierul de la Kremlin Iuri Ușakov a reacționat declarând pentru agenția rusă de presă că Kremlinul lucrează pe ipoteza că invitația la summitul G20 a fost deja primită și acceptată de către Vladimir Putin și că prezența președintelui Rusiei nu depinde de premierul Draghi.

„Probabil a uitat (Mario Draghi -n.r.) că Italia nu mai deține președinția G20”, a adăugat Ushakov.

Italia a deținut președinția G20 în 2021. Președintele Indoneziei, Joko Widodo, urmează să sosească joi la Moscova pentru discuții cu Putin, a mai transmis Tass. Summitul G20 va avea loc la Bali în perioada 15-16 noiembrie.