Președintele rus Vladimir Putin încă vrea să captureze cea mai mare parte a Ucrainei, iar imaginea războiului de acolo rămâne „destul de sumbră”, a declarat marți oficialul de top al serviciilor de informații americane, relatează Reuters.

Avril Haines, directoarea serviciilor nationale de informatii ale SUAFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Continuăm să fim într-o poziție în care îl urmărim pe președintele Putin și credem că are efectiv aceleași obiective politice pe care le-a avut anterior, și anume că vrea să ia cea mai mare parte din Ucraina”, a declarat Avril Haines, şefa serviciilor de informaţii ale SUA, la o conferință a Departamentului de Comerț.

Haines a spus că agențiile de informații americane văd trei scenarii posibile pe termen scurt, cel mai probabil fiind un conflict de lungă durată în care forțele ruse obțin doar câștiguri progresive, dar niciun succes de talia obiectivelor lui Putin.

Celelalte scenarii includ un succes major a Rusiei și Ucraina reușind să stabilizeze linia frontului, obținând în același timp mici câștiguri, poate în apropierea orașului Herson deținut de ruși și a altor zone din sudul Ucrainei.

„Pe scurt, imaginea rămâne destul de sumbră”, a spus Haines.

Declarațiile lui Haines vin în contextul în care potrivit previziunilor experților militari, armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Va veni un moment în care micile progrese pe care le face Rusia vor deveni nesustenabile în ceea ce privește costurile și vor avea nevoie de o pauză semnificativă pentru a regenera capacitatea”, a spus un înalt oficial occidental, vorbind sub rezerva anonimatului.

Reamintim că rușii au reușit capturarea în totalitate a orașului Severodonețk și se apropie acum de orașul Lisiciansk, de pe malul opus al râului Donețk.

Capturarea orașului ar oferi Rusiei controlul aproape complet al regiunii Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbas. Controlul Donbasului este obiectivul public declarat al „operațiunii militare speciale” a Rusiei, deși invazia pe mai multe fronturi lansată în februarie a arătat clar că ambițiile inițiale ale Moscovei erau mult mai largi.

Generalul în retragere Ben Hodges spune că este optimist în ceea ce privește rezultatul războiului și că va fi în favoarea Ucrainei.

„Rămân foarte optimist că Ucraina va câștiga și că până la sfârșitul acestui an Rusia va fi dusă înapoi pe linia din 24 februarie”, a spus el, referindu-se la granițele zonelor ocupate de ruși din Crimeea și Donbas capturate în timpul luptei din 2014 și 2015. „În acest moment, este nasol (...). Dar evaluarea mea este că lucrurile vor fi în tendințe în favoarea ucrainenilor în următoarele câteva săptămâni.”

Există deja indicii că aprovizionarea cu arme occidentale crește.