”Nu a fost de ajuns contribuția noastră la securitatea Europei?”, a fost întrebarea lansată de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski liderilor NATO reuniți la Madrid.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Într-o intervenție online, Zelenski a mai spus că întrebarea care se pune acum este cine va fi următoarea țintă a Rusiei după Ucraina, făcând trimitere la Lituania.

În același timp, Zelenski a declarat că, din perspectiva păcii, ”modul în care NATO înțelege Flancul estic trebuie regândit”, potrivit Reuters.

Ucraina are nevoie de mai multe arme și bani pentru a se apăra de Rusia, a mai spus Zelenski vorbind despre un ajutor financiar de 5 miliarde de dolari și insistând că ambițiile Moscovei nu s-au oprit la Ucraina.

"Acesta nu este un război purtat de Rusia numai împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa - pentru cum va fi viitoarea ordine mondială", a spus el într-un discurs virtual la summitul de la Madrid.

”De aceea este absolut necesar să sprijinim Ucraina, chiar și acum, cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a-și finanța războiul”.

El a mai declarat că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă și aeriană. ”Oferindu-ne aceste sisteme, puteți opri complet tacticile Rusiei de a distruge orașe și de a teroriza civilii”, a spus el.

Știre în curs de actualizare