Ucraina a anunțat miercuri că a efectuat un schimb de 144 de soldați cu Rusia, dintre care 95 de "apărători ai Azovstal" din orașul Mariupol (sud-est), care au luptat în orașul-port asediat de armata rusă timp de mai multe săptămâni înainte de a se preda, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acesta este cel mai mare schimb (cu Moscova) de la începutul invaziei rusești", a declarat pe Telegram Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, fără a da mai multe detalii despre locul și momentul în care a avut loc operațiunea.

"Printre ei se află 43 de militari din regimentul Azov", o unitate care face parte din armata ucraineană de mai mulți ani, dar pe care Moscova o califică drept "nazistă", a adăugat serviciul de informații ucrainean.

"Majoritatea" prizonierilor schimbați "sunt grav răniți", "de gloanțe sau șrapnel", dar suferă și "arsuri, fracturi", au precizat serviciile de informații ucrainene.

Ultimii apărători ucraineni din Mariupol, care s-au baricadat în uriașa oțelărie Azovstal de la Marea Azov, s-au predat forțelor ruse între 16 și 20 mai, după trei luni de lupte intense.

La 28 mai, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut omologului lor rus Vladimir Putin să elibereze 2.500 de luptători ucraineni din oțelărie.

Liderul separatist pro-rus Denis Pușilin a confirmat schimbul, afirmând că 144 de "soldați ai Republicii Populare Donețk și ai Rusiei" s-au "întors acasă".

Între timp, prizonierii ucraineni eliberați sunt "într-o stare deplorabilă, cu răni grave", a declarat el pe Telegram.

"Toți primesc tratament - medical și psihologic", a declarat Direcția principală de informații ucraineană, care a anunțat marți eliberarea a 17 prizonieri într-un alt schimb cu Rusia.

Premierul ucrainean Denis Chmigal a comentat schimbul pe Telegram, calificând drept "complicată" activitatea de eliberare a prizonierilor.

Kievul și Moscova au efectuat mai multe schimburi de prizonieri de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

Ultimul anunțat oficial înainte de aceste două schimburi a avut loc la începutul lunii mai și a vizat 41 de ucraineni.

De asemenea, cele două țări au făcut schimb de cadavre de soldați morți la mijlocul lunii iunie, ceea ce a permis Ucrainei să recupereze rămășițele a 64 de apărători ai uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.